Arbeidsliv

Arbeidsmarkedet for sivilingeniører og naturvitere friskmeldes. Utviklingen i oljenæringa er spesielt utslagsgivende, ifølge Tekna. Her fra Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen.

– Ledighet for nyutdannede halvert på ett år

Det viser Teknas arbeidsmarkedsundersøkelse blant sine medlemmer.

Publisert Sist oppdatert

Mens ledigheten blant nyutdannede Tekna-medlemmer var på 16,4 prosent per 1. november i 2016, sank den til 8,7 prosent på samme tid i 2017.

Det viser Teknas arbeidsmarkedsundersøkelse blant nyutdannede et halvt år etter endt studium. Igjen er det fagretningene Bygg og anlegg, og IKT som kan kalles vinnerne. Per 1. november var henholdsvis 95 og 93 prosent av kandidatene herfra i fast jobb.

Jobbvinnerne

88,5 prosent av nyutdannede var i inntektsgivende arbeid per 1. november, og 8,7 prosent var arbeidsledige. Av de arbeidsledige har 3 prosent svart at de er arbeidssøkende eller studerer videre.

Gikk du ut fra fagretningen Bygg og anlegg, eller fra IKT våren 2017, er du blant de som hadde størst sjanse til å få deg en fast jobb, viser undersøkelsen.

Vanskeligst har det vært for studenter fra Geofag. Der var 30 prosent fortsatt ikke i fast jobb per 1. november. Det er likevel en liten bedring fra i fjor da tallet var 39 prosent. Totalt for alle fagretninger hadde 70 prosent, fått jobb før de var ferdig med studiene.

60 søknader

Trine Svendsen Tindeland (26) var ferdig med sin masterutdanning innen Bygg fra NMBU sist vår, og er blant de 70 prosent totalt for alle fagretninger som hadde jobb før de var ferdig med studiene.

Hun beskriver jobbsøkerprosessen som alt annet enn lett i en pressemelding fra Tekna.

– Jeg var forberedt på at det kunne bli vanskelig å få den første faste jobben. Derfor startet jeg veldig tidlig, og søkte den første jobben allerede i november 2016. Det tror jeg var smart. I mars/april hadde jeg jobb. Da hadde jeg søkt 50-60 jobber. Tre av søknadene resulterte i jobbintervju. To av dem i jobbtilbud, sier hun.

Ifølge Svendsen Tindeland virker det som at enkelte selskaper ikke i like stor grad anerkjenner NMBU-bakgrunn like høyt som NTNU-bakgrunn, selv ved samme fagvalg.

– Men jeg har også opplevd det motsatte, sier hun. Det er ikke uten grunn av NMBU markedsfører seg som det grønne universitet. Miljø er implementert i alle fag. Inntrykket mitt er at blant noen bedrifter blir fokuset på miljø vurdert positivt. Som hos min arbeidsgiver Entro AS der mange har utdanningsbakgrunn fra NMBU.

Færre jobber via karrieredager

Svendsen Tindeland fikk jobb som energirådgiver i Entro AS.

– Jeg valgte å studere byggfag for «å redde verden», og nå gjør jeg det litt hver dag i jobben. Bygg står for 40 prosent av energibruken i samfunnet. Jeg gir råd til både offentlige og private byggherrer om hvordan de skal få ned energiforbruket i sine bygg i tråd med de siste energikravene som regjeringen besluttet å innføre i fjor.

Ifølge Teknas undersøkelse hadde 24 prosent av de nyutdannede med jobb per 1. november, et etablert forhold til en bedrift gjennom sommerjobb eller masteroppgave. 26 prosent hadde funnet jobben gjennom annonser på internett og 17 prosent gjennom annonser på selskapenes egne nettsider.

Det er bare 5 prosent som svarer at de har fått seg jobb gjennom bedriftsmøte/informasjonsmøte/karrieredager. Det er over 10 prosentpoeng færre enn på samme tid for 10 år siden.

– Jeg hadde ikke noe etablert forhold til noen bedrift, og butikkjobben ved siden av studiene og i sommerferier, kan ikke kalles relevant praksis. Masteroppgaven «Utforming av akustisk panel i tre», gjorde jeg for et sagbruk – uten jobbmuligheter senere, forteller Svendsen Tindeland.

Hun ble tipset om jobben i Entro AS fra en venninne som hadde jobbet på Bergenskontoret til bedriften i et par år. Det er hun veldig glad for.

– Det føles så godt å jobbe i en liten bedrift som dette som gir meg rom for utvikling allerede nå. Her får jeg mange varierte oppgaver, og det er lav terskel for å spørre sjefen om noe.

Powered by Labrador CMS