Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Olje og energiminister Terje Søviknes besøker Rosenberg på Hundvåg i Stavanger

Norske industriledere forventer økt produksjon

Publisert Sist oppdatert

Optimismen er tilbake i industrien og Statistisk sentralbyrå melder nå om produksjonsoppgang i 4. kvartal 2017. Det er også klare forventinger om økt produksjon og økt ordretilgang for 1. kvartal 2018.

Den generelle bedømmelsen for det første kvartalet i 2018 er også positivt blant flertallet av industrilederne.

De store norske meglerhusene lar seg ikke overraske av SSB-tallene. Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets skriver i dagens morgenrapport at tallene er «i tråd med hva andre indikatorer har vist.»

Opptur for oljeleverandørene

Konjunkturbarometeret for 4. kvartal 2017 viser en oppgang i samlet industriproduksjon sammenlignet med 3. kvartal 2017. For produsenter av investeringsvarer var det en økning i produksjonen etter fall siden tredje kvartal 2014.

Det var en bedring for flere av næringene som leverer til olje- og gassnæringen, med oppgang i maskindustri og maskinreparasjon og -installasjon, mens det innenfor bygging av skip og oljeplattformer fremdeles meldes om lavere produksjon.

Produsentene av innsatsvarer hadde en liten vekst i produksjonen i 4. kvartal, hvor det var bedring i blant næringer som metallindustri og trelast- og trevareindustri, mens papir- og papirvareindustri på sin side hadde et fall i produksjonen. Produksjonen innenfor konsumvarer var tilnærmet uendret etter ett fall i de tre foregående kvartalene.

Den samlede industrisysselsettingen viser en liten oppgang i 4. kvartal 2017, etter å ha vært negativ siden fjerde kvartal 2013. Det var vekst for produsenter av innsatsvarer, mens denne var negativ for investeringsvarer, og tilnærmet uendret for konsumvarer.

Ordretilgangen fra hjemmemarkedet øker

Ordretilgangen fra hjemmemarkedet viser en oppgang i 4. kvartal, og også eksportmarkedet hadde en svak økning. Den samlede ordrebeholdningen gikk opp.

Produsenter av innsatsvarer hadde en økning i ordretilgangen fra hjemmemarkedet og i samlet ordrebeholdning, mens tilgangen fra eksportmarkedet var omtrent uendret fra forrige kvartal.

For investeringsvarer var det økt ordretilgang fra hjemmemarkedet, en liten økning i ordretilgang fra eksportmarkedet, og økt ordrebeholdning. Produsenter av konsumvarer melder om økt ordretilgang fra eksportmarkedet, mens tilgangen fra hjemmemarkedet og ordrebeholdningen var så å si uforandret.

Prisutviklingen i 4. kvartal var positiv både for hjemme- og eksportmarkedet i industrien samlet sett. En svekkelse av kronekursen mot viktige handelspartnere kan bidra til å forklare prisveksten i eksportmarkedet.

For innsatsvarer og konsumvarer var det en bedring i begge markeder, mens det for investeringsvarer var en fortsatt negativ utvikling i begge markeder.

Krav om reduserte utbyggings- og vedlikeholdskostnader for oljeselskapene, og hard konkurranse om kontrakter for leverandørindustrien, er sannsynlige årsaker til denne nedgangen for produsentene av investeringsvarer.

Powered by Labrador CMS