Arbeidsliv

RINGER I VANNET: NHOs rekrutteringssatsing Ringer I Vannet har bidratt til at flere går fra tiltak til ansettelse i en NHO-bedrift. Velferd har tidligere fortalt om Arian Johnsen (til høyre på bildet), som er en av mange som har fått jobb gjennom Ringer i Vannet.

Rekordhøy overgang fra tiltak til jobb

Aldri før har så mange jobbsøkere gått fra tiltak til ordinært arbeid som i 2017, ifølge bransjeorganisasjonen Arbeid & Inkludering. I NHO-bedrifter økte antall ansettelser med mer enn 40 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Om lag 9 000 personer gikk over i ordinært arbeid i fjor etter å ha vært på tiltak i regi av en arbeidsinkluderingsbedrift. Det er om lag 2 000 flere enn året før, viser årsstatistikken fra Arbeid & Inkludering, som er en bransjeorganisasjon i NHO Service og Handel.

Antallet som gikk fra tiltak til arbeid er det høyeste som noen gang er registrert for medlemsbedriftene til Arbeid & Inkludering. Drøyt hundre av landets arbeidsinkluderingsbedrifter er medlemmer i bransjeorganisasjonen.

Det Sandefjord-baserte selskapet Fønix, Fretex Vest-Norge og Hapro var selskapene som fikk flest tiltaksdeltakere ut i jobb i fjor.

«Arbeidsgivere ser at vår måte å jobbe på virker.»

Ketchup-effekt

Foto KETCHUP-EFFEKT: – Økningen i overgang til arbeid er uttrykk for en ketchup-effekt, og vi forventer en ytterligere økning i årene som kommer, sier direktør Kenneth Stien i Arbeid & Inkludering. (Foto: Werner Juvik)

Økningen i overgang til arbeid er uttrykk for en ketchup-effekt, og vi forventer en ytterligere økning i årene som kommer, sier direktør Kenneth Stien i Arbeid & Inkludering.

– Vi har hatt systematisk metodeutvikling og oppfølging av arbeidsgivere over lang tid, og det gir resultater. Vi er blitt bedre på oppfølging og på jobbmatch, og arbeidsgivere ser at vår måte å jobbe på virker. Samtidig er det økt behov for arbeidskraft. Dermed opplever vi at mulighetene for folk med huller i CV-en også øker når vi er tett på.

To tredeler av de 9 000 som kom i arbeid i fjor, fikk jobb på ordinære vilkår. En tredel kom i arbeid med lønnstilskudd eller kombinerte arbeid og trygdeytelser.

Sju av ti gikk til en jobb i privat næringsliv, og tre av ti til jobber i det offentlige.

Stor økning i NHO-bedrifter

Arbeid & Inkludering anslår at NHO-bedrifter sto for om lag 2 200 av ansettelsene i fjor. Det var en økning på mer enn 40 prosent fra året før.

Kenneth Stien kobler denne økningen til NHOs rekrutteringssatsing Ringer i Vannet, der arbeidsinkluderingsbedrifter samarbeider tett med NHO-bedrifter for å få folk i jobb. Kjernen i denne satsingen er tett og bred oppfølging av kandidatene, med utgangspunktet i bedriftenes behov for kompetanse og arbeidskraft.

Om lag 760 personer fikk jobb gjennom Ringer i vannet i fjor, anslår Arbeid & Inkludering.

Les også: Arian (24) fikk jobb gjennom Ringer i Vannet

At NHO-direktør Kristin Skogen Lund så tydelig har frontet Ringer i Vannet har vært viktig, mener Stien.

– Den økte formidlingen ut i jobb i NHO-bedrifter kan ses på som en Kristin Skogen Lund-effekt. Hun har skapt oppmerksomhet om Ringer i Vannet blant NHOs medlemsbedrifter. Samtidig har vi fått forskning som viser at Ringer i Vannet-metodikken fungerer.

Les også: NTNU-professor: Det offentlige bør lære av NHO

Ringvirkninger

Selv om de 760 som fikk jobb gjennom Ringer i Vannet, bare utgjør en liten andel av alle som gikk over fra tiltak til arbeid i fjor, mener Stien at effekten av Ringer i Vannet er større enn det dette tallet indikerer.

– Ringer i Vannet -metodikken brukes også overfor andre arbeidsgivere enn de som har Ringer i Vannet-avtale. Det er i ferd med å bli en standard oppfølgingsmetodikk, sier han.

Powered by Labrador CMS