Ledelse

Arbeidsgiver kan ha rett til å utnytte, ta over og eie oppfinnelsen.

Eier du dine ansattes oppfinnelser?

Når har du rett til å overta oppfinnelsen? Hvordan kan den brukes og hvor mye må oppfinneren godtgjøres?

Publisert Sist oppdatert

Mange oppfinnelser ser dagens lys på arbeidsplasser. Noen oppfinnelser er til og med et resultat av ansattes målrettede arbeid i virksomheten. Det gir arbeidsgiver rett til å utnytte og, i noen tilfeller, ta over og eie oppfinnelsen. Men det er viktig å skille mellom arbeidstakers oppfinnerrett og arbeidsgivers rett til å benytte seg av oppfinnelsen.

Den ansatte som står bak oppfinnelsen har rett til å definere seg som oppfinneren. En bedrift eller virksomhet kan ikke oppføres som oppfinner, fordi det bare er mennesker som kan kalles oppfinnere.

Allikevel vil det være viktig for bedriften å sikre seg rettighetene til å utnytte oppfinnelsen kommersielt.

Arbeidsgivers rett

Det er den såkalte arbeidstakeroppfinnelsesloven som trer i kraft når en oppfinnelse oppstår på arbeidsplassen. Denne legger vekt på at oppfinnelser som blir gjort innenfor «bedriftens virkeområde» gir arbeidsgiver eiendomsrett og bruksrett.

Ifølge Onsagers har arbeidsgiver tre ulike rettigheter til arbeidstakeroppfinnelser:

  1. Retten til å overta oppfinnelsen:

Du tar over selve oppfinnelsen og får retten til å søke patent og utnytte oppfinnelsen. Dette er tilfellet når arbeidstakerens oppgave i bedriften er å komme frem med oppfinnelsen. Dette gjelder også i situasjoner der arbeidsgiver har definert et problem som skal løses. Arbeidstaker beholder riktignok retten til å stå oppført som oppfinner.

  1. Retten til å utnytte oppfinnelsen:

Det vil si at arbeidsgiver kan kreve en rett til å bruke oppfinnelsen, i form av lisens. Denne bruksretten er i utgangspunktet ikke eksklusiv, med mindre det foreligger en eksplisittavtale. Arbeidsgiver har fortrinnsrett på en slik eksklusiv bruksrett dersom oppfinnelsen er kommet til i «samband med tjenesten». Arbeidstakeren beholder oppfinnerretten og står i utgangspunktet fritt til å utnytte oppfinnelsen, patenterer og/eller lisensiere den ut til andre, i tillegg til sin arbeidsgiver.

  1. Retten til fortrinnsvis å inngå avtale om retten til å overta oppfinnelsen:

Det vil si at arbeidsgiver har en fortrinnsrett til å overta retten til oppfinnelsen, helt eller delvis. Arbeidsgiver har ikke krav på å overta oppfinnelsen og ingen rett til å bruke oppfinnelsen, med mindre arbeidstaker gir tillatelse til dette. Dette skjer når oppfinnelsen ikke er blitt til «i samband med tjenesten», men likevel faller innenfor «bedriftens virkeområde».

Rimelige klausuler

Loven som regulerer oppfinnelser som er gjort på arbeidsplassen er i stor grad fravikelig Det åpner for at arbeidsgiver og arbeidstager kan avtale noe annet enn det som står i loven. Arbeidsgiver kan spesifisere dette i arbeidsavtaler og kontrakter med arbeidstakeren.

Gro Øien, advokat i Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO) forteller at noen arbeidsgivere forsøker å skaffe seg rettigheter til oppfinnelser gjennom klausuler i arbeidsavtalen. Det er urimelig å kreve en generell plikt til å overdra eiendomsretten til alt av arbeidsresultater, oppfinnelser, åndsverk og design, eller at arbeidstaker skal gi avkall på godtgjøring for oppfinnelser som faller utenfor lovens virkeområde.

Øien anbefaler at medlemmene er kritiske når de skriver under på avtaler.

Godtgjøring

Advokat Øien forklarer videre at arbeidstaker har rett til rimelig godtgjøring for oppfinnelsen. Men hva kan regnes som rimelig godtgjøring? Det er ifølge Øien et vanskelig spørsmål, som er klart av loven.

En tommelfingerregel kan være at godtgjørelsen skal tilsvare det bedriften hadde vært nødt til å betale for en tilsvarende oppfinnelse. Men dersom virksomhetens resultater kunne ha blitt like gode med allerede eksisterende teknologi, er oppfinnelsen lite verdt.

Loven

  • Arbeidstakere har samme rett til sine oppfinnelser som andre oppfinnere om ikke annet følger av bestemmelsene i denne lov.

  • Arbeidstakeroppfinnelsesloven regulerer rettighetsfordelingen til oppfinnelsen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i Norge, godtgjøring, varslingsregler mv.

  • Loven er hovedsakelig fravikelig, som innebærer at arbeidsgiver og arbeidstager kan avtale noe annet enn det loven gir anvisning på.

  • Enkelte bestemmelser er ufravikelige eller bindende for partene, og det er at arbeidstaker har krav på rimelig godtgjøring (§ 7 første ledd), reglene om endring av fastsatt godtgjøring (§10), og arbeidstakerens rett til å disponere over oppfinnelser som gjøres mer enn ett år etter arbeidsforholdets slutt (§9).

Kilde: Lovdata/NITO

Powered by Labrador CMS