Ledelse

Grete Skeie, fagansvarlig i HR Norge.

Vil jobbe mer med HR-transformasjon

HR Norge opplever at medlemmene ser behov for at HR jobber på en litt annen måte enn før.

Publisert Sist oppdatert

-Økt kompleksitet i bedrifter, markeder og teknologi gjør at fokuset på mennesker og organisasjon øker. Dette fører i neste omgang til at forventningene til hva HR kan bidra med for at en bedrift skal gjøre suksess øker, sier Grete Skeie, fagansvarlig i medlemsorganisasjonen HR Norge.

Foreningen hadde nylig et seminar om HR-transformasjon, eller HR som strategisk partner om du vil, og i tiden som kommer vil HR Norge legge opp til et faglig tilbud som i større grad enn før dekker feltet HR-transformasjon.

Nytt begrep

Human Resources (HR) er et samlebegrep som brukes om arbeid med ulike former for personal- og organisasjonsutvikling. HR-transformasjon er imidlertid et relativt nytt begrep.

– Hva er egentlig HR-transformasjon?

– Dette handler om en reise HR-faget har gjort, sier Grete Skeie, og viser til at HR tidligere jobbet mest med administrasjon av ansatte. De sikret at folk fikk lønn og ferie, de jobbet med bemanningsplaner, rekruttering, pensjoner, lover og regler. Andre oppgaver var samarbeid og forhandlinger med fagforeninger. Administrasjon er ifølge Skeie et viktig arbeid HR har gjort og fortsatt skal gjøre.

HR-reisen

– Det neste steget på HR-reisen var at vi fikk HR-spesialister innen områder som rekruttering, lederutvikling og lønnssystemer, mens den siste delen av reisen handler om at HR i større grad skal skape verdier gjennom å være en forretningspartner, sier Skeie og viser til at HR her går inn i en annen rolle enn før.

– De blir i større grad pådrivere, og jobber side om side med lederne for å sikre at man har en effektiv organisasjon hvor man får gjennomført strategier. De er forretningspartnere som skaper verdier gjennom godt HR-arbeid.

Å sitte stille og vente på at man skal få en tildelt en strategisk rolle i en bedrift, er imidlertid ikke veien å gå, mener Skeie.

– HR må være proaktive, bruke all sin kompetanse og selv ta denne rollen.

Powered by Labrador CMS