Ledelse

– Dette handler ikke om å bli kjent med hverandre, men om trening på praktiske situasjoner hvor det er kritisk viktig at man klarer å fungere som et team.

– Moderne ­medisin er teamarbeid

Ved Haukeland universitets­sykehus er de opptatt av at teambygging må knytte seg til faktiske arbeidssituasjoner og oppgaver.

Publisert Sist oppdatert

Ledelsestrender og konsepter er noe man må forholde seg til på praktisk vis. Du plukker med deg det som oppleves som nyttig, gitt de utfordringene organisasjonen står utenfor. Det mener Trond Søreide, personal- og organisasjonsdirektør ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

– Du kan ta med deg elementer fra trender, uten at du skriver deg inn i en spesiell skoleretning, sier Søreide.

I Ukeavisen Ledelses trendundersøkelse er teambygging og målstyring de to metodene flest ledere oppgir å ha brukt. Henholdsvis 89 prosent og 87 prosent har erfaring med disse metodene.

LES MER:- Trener på fleksibilitet

Moderne medisin

Ved Haukeland sykehus er team og teambygging en viktig del av virksomheten.

– Når vi jobber med teambygging, er vi opptatt av at det skal knytte seg til faktiske arbeidssituasjoner og oppgaver, ikke til aktiviteter som ikke har noe med arbeidet å gjøre. Å drive moderne medisin er arbeid i team. Teamene består av mennesker som har komplementær kompetanse for å løse vanskelige problemstillinger, og vi har mye erfaring med dette, ikke minst innen mottaksmedisin. I en akuttsituasjon med kritisk syke pasienter er teamet et arbeidsfellesskap der medlemmene har definerte roller. Det som er utfordrende på et sykehus, er at apparatet skal kunne mobiliseres 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, hele året. Det kan ikke være de samme personene som har de ulike oppgavene. Vi må være mer rolleorientert, slik at vi kan dekke funksjonene på døgnbasis, sier Søreide, som forteller at teamene trener på faktisk arbeidsinnhold i den typen kontekst som oppgaven faktisk skal løses i.

– Dette handler ikke om å bli kjent med hverandre, men om trening på praktiske situasjoner hvor det er kritisk viktig at man klarer å fungere som et team.

Han forteller at i andre typer team, som ledergrupper, kan teambyggingen se annerledes ut. Der kan treningen av og til handle om den relasjonelle siden, men også her er det viktig å fokusere på gruppens oppgaver.

Powered by Labrador CMS