Ledelse

Koplingen mellom lederlønn og ytelse er ubetydelig

Det viser en ny britisk studie.

Publisert Sist oppdatert

Financial Times skriver at den nye studien er et tydelig bevis på at det britiske belønningssystemet for bedrifter i Storbritannia burde endres.

Ledere i store selskaper har de siste ti årene fått en lønnsøkning på hele 80 prosent. Ytelse målt ved økonomisk avkastning på investert kapital var mindre enn 1 prosent i løpet av denne perioden, ifølge Lancaster University Management School.

Forskerne har sett på lønningen til topplederne i 350 av Storbritannias største selskaper over en tiårsperiode. De fant ut at lederlønnen hadde økt med 82 prosent i løpet av de siste 11 årene og frem til 2014.

Mye av økningen var et resultat av prestasjonsbasert lønn. Forskerne poengterer derimot at beregningene som brukes til å vurdere ytelse, for eksempel samlet avkasting og fortjeneste per aksjevekst er for dårlige.

«De handler ikke om de langsiktige interessene til investorene», skriver forfatterne.

De fant ut at den gjennomsnittlige økonomiske avkastningen på investert kapital var mindre enn 1 prosent i samme periode.

Tett gransking

FT skriver videre at det er høyt sannsynlig at bevisene som er brukt i studien vil bli tett gransket av den britiske regjeringen.

Da Theresa May tok over som statsminister i sommer, lovet hun blant annet å sette høye lederlønninger på dagsordenen for å dempe overdrevne lønninger.

Forrige måned la regjeringen frem en rekke forslag til reformer. Noen av dem har blitt utvannet fra Mays originale ideer, men mer hyppig bruk av bindende aksjonærstemmer når det kommer til lønn er sannsynligvis en av tingene som blir med.

Bedrifter vil også bli påtvungent å offentliggjøre konsernsjefens lønn og ansattes gjennomsnittslønn.

Powered by Labrador CMS