Ledelse

Utenfra-og-inn-ledelse

Tider preget av endring og usikkerhet, men samtidig informasjonsoverflod, skaper nye interessante innfallsvinkler for ledere.

Publisert Sist oppdatert

Post-Trump-tiden har gått med til å forsøke å finne ut hvordan i all verden dette kunne skje. For europeere var dette resultatet totalt usannsynlig, men dersom man dykker ned i det underliggende så finnes det kanskje indikatorer likevel. Det skriver ledelsesprofessor Graham Ward ved INSEAD.

Bekreftelsesfellen

Mennesker er meningsskapende av natur, men ikke alltid på en objektiv måte. Vi leter etter informasjon som bekrefter våre egne syn, noe som i psykologien blir omtalt som «bekreftelsesbias». Vi liker informasjon som bekrefter det vi allerede tror, og forkaster opposisjonsinformasjonen.

Et kjent Stanford-eksperiment viste også at når personer med sterke syn ble presentert med nyansert argumentasjon, både for og imot, så svarte 23 prosent av de fikk et enda mer ekstremt syn etterpå.

Ledelsestips #1: Vær oppmerksom på denne fallgruven, og oppsøk motstridende meninger og alternative innfallsvinkler. Unngå å omgås bare «ja-mennesker».

Emosjonell argumentasjon

Argumentasjon blir ofte delt inn i ethos, pathos og logos, eller etikk, følelser og logikk. Som man har sett i det siste, spesielt med Trump, er pathos, altså den følelsesmessige argumentasjonen, effektiv og fengslende. Den favner bredt og langt, og appellerer til folk på en annen måte enn den logiske og rasjonelle argumentasjonen gjør.

Ledelsestips #2: Prøv og forstå hva som beveger seg av følelser og meninger blant folkene du skal nå, og vis dem at du forstår og anerkjenner disse følelsene og meningene, uansett om det er ukomfortabelt.

Utenfra-og-inn

Ward skriver at turbulente tider ofte fører til at organisasjoner ser utover i jakten på en ny leder, i stedet for å lete i egne rekker. En leder som kommer utenfra har ofte lettere for å gjennomføre store transformerende endringer, ifølge en undersøkelse gjennomført av MIT Sloan.

Undersøkelsen fant at utenfra-og-inn-lederne er effektive på kostnadsreduksjoner, men at resultatene varierte stort, med mindre de var i omgivelser preget av høy vekst og mange markedsmuligheter.

Undersøkelsen fant imidlertid også at disse lederne hadde en tendens til å endre strategi for raskt, og endte fort opp med å underprestere på middels til lang sikt. Ledere som kommer inn utenfra har også et press på seg til å bygge relasjoner. De som ikke gjorde det, ble fort kastet ut igjen i kulden, viste undersøkelsen.

Ledelsestips #3: Det finnes sjelden en «quick fix», en enkel vei ut. Transformasjonslederne som kommer utenfra er ofte problemoppsøkende, ikke problemløsende. Still de vanskelige spørsmålene, men vær åpen for alternative innfallsvinkler så lenge som mulig.

Utviklingen

Det finnes sjelden en «korrekt» framgangsmåte for å komme fra A til B. Det ligger i menneskets natur å forhandle, krangle, debattere og protestere.

Ledelsestips #4: Du må forvente motstand. Ledere blir betalt for å takle nettopp motgang og motstand, ikke for å kjøre på automatgir gjennom normaltider.

Powered by Labrador CMS