Ledelse

Aftenposten: Norge taper milliarder på feildisponert arbeidskraft

Tusenvis av innvandrere jobber i lavlønnsyrker de er overkvalifiserte for. Det koster Norge 5 til 6 milliarder kroner hvert år, ifølge Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

Nesten hver femte innvandrer har høyere utdanning, det vil si universitets- eller høyskoleutdanning, ifølge Statistisk sentralbyrå. Samtidig viser en undersøkelse gjort for Inkluderingsutvalget at tapet ved overkvalifisering er beregnet til 2 millioner kroner per person i løpet av en tiårsperiode.

A-magasinet har ut ifra denne informasjonen kommet fram til at det utgjør over fem milliarder kroner årlig for de 28.000 innvandrerne som regnes som overkvalifisert arbeidskraft.

– Slike beregninger er alltid forbundet med usikkerhet. Anslaget vil avhenge av kriteriene man legger til grunn. Men tallet blir uansett ekstremt høyt, og det viser verdien av at mennesker får brukt kvalifikasjonene sine, sier Tyra Ekhaugen, samfunnsøkonom og daglig leder i Vista Analyse AS, til avisen.

Analyseselskapet har beregnet det samfunnsøkonomiske tapet ved å se på differansen mellom faktisk og hypotetisk lønn, med utgangspunkt i at en med høyere kvalifikasjoner produserer varer og tjenester av høyere kroneverdi.

De har også tatt med kostnaden ved å utdanne en person til det yrket innvandreren har, men ikke benytter, gitt at samfunnet har behov for denne kompetansen.

Powered by Labrador CMS