Ledelse

Ved alderen endrer lederegenskapene seg, uavhengig av kjønn, og man blir mer opptatt av relasjoner enn prestasjoner ifølge svensk studie.

Alder skiller ledere, ikke kjønn

Menn og kvinner har like lederegenskaper. Det er alderen som skiller oss, og med alderen blir vi mindre opptatt av prestasjoner, ifølge ny svensk studie.

Publisert Sist oppdatert

Den svenske studien har sammenlignet åtte ulike ledelsesegenskaper, og funnet at på syv av dem er det nær sagt ingen forskjeller mellom menn og kvinner. Det eneste som skiller menn og kvinner er preferanser innen risikotaking.

– Studien viser en gang for alle at kjønn ikke er den avgjørende faktoren i hvem som egner seg best som leder. Den initiativtakende mannen og den empatiske kvinnen er åpenbart bare sosiale konstruksjoner, sier forsker Trevor Archer som står bak studien. Det skriver Kvalitetsmagasinet.

Sju av åtte like

Archer er psykologiprofessor ved Universitetet i Göteborg, og har i studien brukt data fra 6.789 mennesker som har svart på personlighetstesten JobMatchTalent i anledning å ha søkt sjefsjobber. Testen måler åtte psykologiske egenskaper: emosjonell stabilitet, robusthet, viljestyrke, utholdenhet, initiativ, medgjørlighet, åpenhet og vilje til å ta risiko.

– Samtlige egenskaper er viktige for en leder, og vi kan konstatere at det finnes ingen forskjeller mellom menn og kvinner i sju av de åtte kategoriene, sier Archer.

Den initiativtakende mannen og den empatiske kvinnen er åpenbart bare sosiale konstruksjoner.

Den eneste egenskapen der menn og kvinner ifølge resultatene er åpenbart forskjellige er risikotaking. Menn har en høyere tendens til å ta risiko enn kvinner.

– Kvinnelige ledere tar mindre risiko i jobben sin. Ser man det fra den andre siden kan det bety at kvinnelige ledere har høyere impulskontroll enn mannlige, noe som både kan ha biologiske og sosiale årsaker, sier Archer.

Svekket interesse for jobbprestasjoner

Alder er imidlertid et av de viktigste utslagspunktene for forskjeller i testen. Fire av de åtte undersøkte egenskapene ble forsterket med alderen: emosjonell stabilitet, mental robusthet, medgjørlighet og åpenhet. Disse egenskapene er forbundet med relasjonsbygging. Ettersom alderen øker blir en leder mer opptatt av å utvikle sine ansatte og bygge gode relasjoner.

De øvrige fire, viljestyrke, utholdenhet, initiativ og risikotaking, ble alle sammen svekket med alderen. Disse fire er egenskaper som ofte blir assosiert med jobbprestasjoner. Det kan derfor tyde på at ledere med alderen blir mindre interessert i prestasjoner og personlige ambisjoner og mål, heter det i studien.

Powered by Labrador CMS