Ledelse

Bygger du opp eller bryter du opp?

Publisert Sist oppdatert

Man kan ikke få snakket nok om omstilling og endring, uansett om bakgrunnen er «omstill eller forsvinn», eller «mer av det gode».

I omstillingens verden snakkes det ofte om «disruptive innovation», eller oppbrytende innovasjon. Dette er de endringene som bryter opp de grunnmurene som ligger i markedet, og skaper nye markeder, nye kunder og nye dynamikker. For å innta denne posisjonen kreves det å se mulighetene før andre gjør det. Det kreves en visjonær.

Men er oppbrytende innovasjon det samme som oppbrytende ledelse? Ikke ifølge konsulent og ledelsesekspert Alaina Love. Til SmartBrief skriver hun at transformerende ledelse kan skape den oppbrytende innovasjonen man leter etter, men at oppbrytende ledelse ofte fører med seg mer ulykke enn godt.

Bygge eller rive

Love skriver at transformerende ledelse har en evne til å skape en kultur for endring, som ikke skyver bort, men bruker den usikkerheten omstilling fører med seg til å skape en organisasjon som er klar for endring og innovasjon.

Oppbrytende ledere kan oppnå endring, men gjør det ofte med et spor av ild og røyk bak seg, skriver Love. De skaper endringsmotstand, liten tilhørighet, høyere gjennomtrekk av ansatte, og generell misnøye i organisasjonen. I sin tur kan dette føre til dårligere omdømme og en redusert kundeopplevelse.

Dersom den siste høres ut som din organisasjon anbefaler Love å se på hvordan lederstilen din påvirker organisasjonen. Oppbrytende ledelse kan fungere, men det medfører høy risiko, både for ansatte, virksomheten og til syvende og siste også deg som leder.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS