Ledelse

Skuespiller Lena Headey spiller Cersei Lannister i serien Game of Thrones.

Den perfekte machiavelliske lederen

Game of Thrones er full av ledere som skaffer seg makt gjennom frykt.

Publisert Sist oppdatert

Den italienske statsmannen, forfatteren, diplomaten og filosofen Niccolo Machiavelli hadde noen ideer om ledelse som kanskje ikke står seg spesielt bra i dagens samfunn, men skal man følge ledelsesrådene hans er det mange i Game of Thrones-universet som får toppkarakter, ifølge Arild Aurvåg Farsund, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.

Da Machiavelli (1469 – 1527) levde var Italia et flytende kart av stater som stadig var i krig med hverandre. Ikke helt ulikt Westeros i Game of Thrones. Og på samme måte som målet i Game of Thrones er å samle alle regionene under én leder, var også Machiavellis mål å oppnå en samling av Italia.

Machiavellis budskap

Foto Arild Aurvåg Farsund, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, mener at de tre gjenværende lederne i Game of Thrones er de beste utøverne av machiavellisk ledelse. (Foto: Universitetet i Stavanger)

Tidligere i år arrangerte Universitetet i Stavanger et seminar om Game of Thrones, der blant annet Farsund hadde et innlegg om politisk makt i Westeros. Han fortalte at Machiavelli hadde noen hovedpunkter som gjelder for en leder som ønsker å opprettholde politisk stabilitet over tid. For det første mente han at politisk makt alltid bygger på frykt. Uten grunnlag i frykt får en leder heller ingen makt, og derfor heller ingen sikkerhet. Grunnen til det er at mennesker er troløse, feige og bedragerske. Uten frykt vil samfunnet derfor ende i kaos. Makt kan deretter holdes ved like gjennom vold, fordi resultatet rettferdiggjør virkemidlene.

– Målet til Machiavelli var stabil statsdannelse. Og for å oppnå det må lederen være fryktet, men ikke hatet. Og herskeren skulle unngå handlinger som tjenere rent private formål på bekostning av statens interesser, sa Farsund under foredraget.

Fyrsten

Farsund trakk fram noen direktesitater fra Machiavellis bok «Fyrsten», og fra noen av dem kan man dra konkrete paralleller til Game of Thrones-universet.

«Skal fyrsten sikre sin stats enhet og borgernes samhold, må han ikke være redd for å bli betraktet som grusom»

Dette er ikke helt ulikt Cersei Lannister, som bryr seg svært lite om hvordan folket hennes ser på henne.

«En som i all sin ferd bare ønsker å gjøre det gode, vil gå under blant alle de som ikke er gode»

Den lovlydige og ærefulle Ned Stark dro fra nord og ned til hovedstaden King’s Landing i sør, der intriger og politisk spill var en del av hverdagen, og det ble også hans undergang, da han ble dømt til døden for et forræderi han ikke hadde skyld i.

«En fyrste må ikke avvike fra det gode hvis det er mulig, men han må kunne ty til det onde når tvunget til det av nødvendighet»

Daenerys Targaryen har edle intensjoner. Hun vil samle riket bygget på tillit, men har likevel måttet ty til både henrettelser og krigføring når det ble nødvendig.

De hatede – ustabilt statsstyre

Farsund mener at det finnes flere potensielle machiavelliske ledere i Game of Thrones, men at alle ikke har nådd helt opp. Noen av dem har gått for langt i frykten, og endt opp i hat. Barnekongen Joffrey Baratheon er et eksempel på det.

– Her er det snakk om en gal barnekonge som bruker vold til å tilfredsstille seg selv og sine lyster. Det blir for mye. Han greier ikke å oppnå statsmannsrollen, og når han etter hvert blir drept så er det egentlig bare moren som sørger, sa Farsund.

De fryktede – potensiell stabilitet

De fryktede er de som bruker vold når de må få gjennomslag for sine politiske ambisjoner, og dem lever etter Machiavellis retning. Robb Stark, Ned Starks sønn, skulle gjenopprette stabilitet i Westeros gjennom taktisk krigføring.

Farsund viser til at Robb tok på seg ansvaret etter farens død, og som konge skulle han skape stabilitet. Han gjorde det rette, og gjorde det etter boka, men han hadde ikke nok styrke og makt til å vinne staten, og ender også opp død.

Også dronning Cersei Lannister bruker vold i hensikt å opprettholde statskontroll.

– Hun er på mange måter en kynisk og ubarmhjertig kvinne, men det ser ut som hoveddelen av det hun driver med er å sikre familiens overlevelse og krav på tronen.

Under opplæring

Til slutt i foredraget reflekterte Farsund litt rundt de lederne som er under opplæring til å bli en ekte machiavellisk leder.

– Daenerys Targaryen er en idealist som har arvet mye politisk autoritet, både gjennom farens navn og gjennom ekteskap. Hun gjør en del feil, og er heller ikke like villig til å bruke vold for å skape stabilitet, men prøver heller å forsone seg med de gamle systemene etter å ha gjort om på dem, med ulikt hell. Hun har imidlertid to rådgivere som råder henne til å bruke vold når stabilitet er målet.

– Videre har Jon Snow vist seg å kunne bli en god machiavellisk leder. Han var ikke villig til å bruke vold for å slå ned på en trussel, og ble derfor myrdet. Men han ble gjenopplivet, og har etter det blitt mer tilbøyelig til å bruke vold i stabilitetens navn.

Skal man høre på Machiavelli er de tre siste, Cersei, Daenerys og Jon de best skikkede lederne i Game of Thrones, ifølge Farsund. Og etter siste sesong er det også disse tre som står igjen. Machiavellismen råder i Westeros.

Powered by Labrador CMS