Ledelse

Tidligere generalløyntnant Robert Mood (bildet) ga i høst ut boka «Anvar. Ledelse er ingen popularitetskonkurranse»

DN-redaktør kalte Robert Mood «generalen for politikerforakt»

Publisert Sist oppdatert

Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil B. Alstadheim, kalte i en kommentar lørdag Robert Mood for «Generalen for politikerforakt».

«Driver du et lite kommentarfelttog mot politikere sånn helt generelt og trenger en sterk mann? Du har fått en ny general», skriver redaktøren. Bakgrunnen for kommentaren er Moods nye bok «Ansvar», en bok Alstadheim mener inneholder rikelig med forakt for norsk politikk og politikere. Han reagerer blant annet på at Mood omtaler de fleste norske politikere som «yrkespolitikere som er oppdratt til at du kommer langt med veltalenhet og dyktighet i spillet». «En sleip gjeng uten andre mål enn å bli sittende, altså», skriver Alstadheim, som også legger til at Mood ikke reflekterer over at det er forskjell på å være militær leder og politisk leder.

– Forsøk på å hogge hodet av meg

Robert Mood ble nylig ny president i Røde Kors. Han er tidligere generalløytnant, og har hatt mange lederstillinger for NATO og FN. Nå er han rådgiver og foredragsholder med ledelse og Midtøsten som spesialfelt. I 2016 ble han tildelt Fritt Ords pris for ytringsmot i den offentlige debatten. I en kommentar til Dagbladet, sier han at han er forundret over Alstadheims omtale. Han beskriver det som «et litt unyansert forsøk på å hogge hodet av meg».

Han forteller at han har fått gode tilbakemeldinger på boka, også fra folk med lang fartstid på Stortinget.

- Flere politikere sier de kjenner seg godt igjen i det jeg beskriver. Politikken har utviklet seg til et spill for spillets egen skyld med kort tidshorisont, i stedet for at politikerne løfter fram de store spørsmål for vår barns framtid, sier Mood til Dagbladet.

Jeg mener å ha sett en veldig tydelig utvikling hvor ledere i stadig mindre grad erkjenner at lederansvaret er noe de har hele tiden

Lederansvaret har du hele tiden

For en tid tilbake intervjuet Ukeavisen Ledelse Robert Mood i forbindelse med filmen «Kongens Nei». Artikkelen handler om en leders ansvar og vanskelige valg, og Mood sier i intervjuet at han mener å se en utvikling måten ledere håndterer lederansvar på.

– Jeg mener å ha sett en veldig tydelig utvikling hvor ledere i stadig mindre grad erkjenner at lederansvaret er noe de har hele tiden. Det er ikke slik at man kan sette seg og vurdere om man skal ta ansvar eller ei, eksempelvis når noe går galt, ut fra hvor mye man vil tjene eller tape på det. Jeg forstår at dette er en del av det politiske spillet, men du mister med dét ansvarsdimensjonen, uttalte Mood, og viste til at denne integritetsdimensjonen er helt avgjørende den dagen man står i en tilspisset situasjon, som den situasjonen kong Haakon håndterte i de dramatiske aprildagene i 1940.

– Jeg opplever at ledere lettere enn før tyr til nærliggende og enkle valg, og har vanskeligere for å stå i vanskelige valg. De er ikke trent til det, og de befinner seg i et system hvor de vet at hvis ting ikke går bra så håper man at man kan prate seg bort fra ansvaret i etterkant.

  • LES MER. Hele artikkelen om «Kongens nei» og lederansvar, finner du her.
Powered by Labrador CMS