Ledelse

GJENNOMFØRINGSKRAFT: Hege Hertzberg beskriver seg selv handlekraftig, strategisk, tydelig, tenker langsiktig og har god gjennomføringsevne. Egenskaper hun trengte i Vest-Afrika, og som hun vil trenge når Fredskorpset skal flytte fra Oslo til Førde i høst.

Erstattes av to menn

Hege Hertzberg har vært ambassadør til ni land i Vest-Afrika. Nå vender hun nesen hjemover. Etter fire år som øverste norske representant i Ghana, synes hun det skal bli fint å ta bussen igjen. I høst flytter hun Fredskorpset til Førde.

Publisert Sist oppdatert

– Det må betraktes som en tillitserklæring å få være ambassadør til ni forskjellige land – i et ustabilt område som Vest Afrika?

Hege Hertzberg presiserer raskt at det er «bare» tre av landene hvor Norge er skikkelig involvert; Ghana, Liberia og Mali. Fra Elfenbenskysten, Burkina Faso, Sierra Leone, Guinea, Senegal og Gambia er det ikke mye å melde.

– De små landene har vi ikke så mye med, men i Mali, Ghana og Liberia har vi derimot et stort engasjement. Hege Hertzberg har mye erfaring som hun vil dele. Hun så tidlig i jobben at Norges ambisjonsnivå i ørkenlandet Mali krever permanent tilstedeværelse, med egen ambassade som endelig åpner til høsten. Selv bruker hun en hel dag til å reise til Mali fra Ghana.

– Det er ikke mulig å følge opp og påvirke fredsprosessen uten å være tilstede i Mali. Vi har et viktig engasjement med blant annet norske soldater i FN-styrken MINUSM, sier hun.

Her pågår verdens farligste FN-operasjon der al-Qaida-grupper kriger mot maliske soldater og FN-styrken.

Fredsprosessen har strandet, fordi jihadistene som skaper krigen ikke kommer til forhandlingsbordet, og regjeringen i sør heller ikke har greid å overholde sine løfter etter at fredsavtalen ble underskrevet under betraktelig press fra det internasjonale samfunn i 2015.

Norge har viktige prosjekter i Mali

–Ny bistand fra Norge går til å bygge opp rettsapparatet i Nord-Mali i samarbeid med FN. Vi er med å bygge rettsbygninger slik at de kan få til rettsprosesser og implementere lovverket. Vi har også landbruksprosjekter i La Faguibuinee i Timbuktu. Der er vi med på å lage irrigasjonssystemer og kanaler som sikrer vanntilførsel. Prosjektet skaper mange arbeidsplasser og matsikkerhet i det usikre området, som delvis er kontrollert av opprørere forteller hun.

Og da nevnes ikke eksempelvis Kirkens Nødhjelp som har drevet utviklingsprosjekter i nordområdene i rundt 30 år. Ikke minst for å skolere kvinner til å stille opp til valg for politiske verv i konfliktområdene de siste årene.

Fire år er nok

Hun mener fire år som ambassadør med base i Ghana er nok. Hun sier med et lite smil at hun skal erstattes av to menn.

– Hvis man blir for lenge blir man ambassadør for Ghana til Norge i stedet for å være ambassadør fra Norge til Ghana. Nå leder jeg en stab med 50 prosent nordmenn og 50 prosent ghanesere, forteller Hertzberg.

Jobben er todelt, på den ene siden er alle de offisielle oppdragene med ministre og presidenter, og på den andre siden handler det om å være der for næringsliv og bistand. – Norsk næringsliv er inne i petroleumssektoren i Ghana og i andre sektorer. I Liberia har vi fått til at Norfund nå åpner kontor, og til bygging av et stort delvis norsk-finansiert, vannkraftverk. Vi har bygget ut ledningsnettet. For meg var det et mål å få dette på plass før jeg dro, forklarer Hege Hertzberg.

Det blir seks måneders prosessledelse. Det blir gjennomføring av en krevende prosess, som må gjøres

Gjorde Norge kjent i Ghana

Da hun kom visste folk i Ghana ingen ting om Norge. Ambassaden hadde fungert knapt et år.

– Nå har Norge blitt bedre kjent i Ghana. Ghana som land er veldig spennende, men også krevende.

Hege Hertzberg dekket alle tre landene hvor Ebola-krisen herjet: Liberia, Sierra Leone og Guinea.

– Disse landene ble plutselig helt isolerte, uten flyruter og det fikk alvorlige konsekvenser. Det spørs om flere døde av det, enn av sykdommen, sier hun.

En annen dramatisk historie for henne var terrorangrepet på Radisson hotellet i Malis hovedstad Bamako i desember 2015.

– Det har vært mange terrorangrep i Mali, men på Radisson pleide vi å bo. Det var en sterk opplevelse å komme tilbake igjen og ikke møte ansatte man hadde et forhold til fra før, fordi de ble drept under angrepet.

Forskjellig ledelse overfor ansatte

– Hva er de kulturelle forskjellene du som sjef på ambassaden må forholde deg til?

– Nordmenn har ønske om selvbestemmelse, medbestemmelse og delegering. Ghanesere vil bli fortalt hva de skal gjøre. De har respekt for lederen fordi deres autoritetstradisjon er mye sterkere. Det er vanskelig å være opplært i norsk ledertradisjon og lede noen som er mer autoritetsorienterte. Jeg vil påstå jeg har fått dem til å bli mindre autoritetstro. Nå kommer de med informasjon og våger å foreslå løsninger til hvordan de skal løse oppgaver selv. Og noen løser oppgaver uten å spørre.

Det er Hertzbergs fjerde opphold i Afrika som nå går mot slutten. Hun har tidligere vært på kontinentet gjennom Norad og Fredskorpset.

– Det gjelder å finne balanse mellom medarbeidernes evne og behov for selvstendighet og veiledning. Medarbeiderne må ha ulikt ansvar og oppfølging. I Ghana har man høvdingevelde. Det sitter sterkt i kulturen. Hvordan man er som høvding overføres ofte til arbeidslivet. Generelt er det viktig å bli likt av lederen og de leter derfor ofte etter det svaret du vil ha. Man må jobbe litt for å få et nyttig svar. Ofte er det viktigere å gi et «hyggelig svar» enn et svar som er riktig. Etter hvert kommer tryggheten og de riktige svarene. Ghanesere er lite provoserende typer. Å komme fra det egalitære Norge til et land man dyrket autoriteter har vært krevende, forteller hun.

– Det er samtidig godt å representere Norge som har et kjempeomdømme. Det er en hyggelig del av jobben.

Hvis man blir for lenge blir man ambassadør for Ghana til Norge i stedet for å være ambassadør fra Norge til Ghana

Flytter Fredskorpset til Førde

– Hvordan ser du deg selv som leder?

–Jeg er handlekraftig, strategisk, tydelig, tenker langsiktig og har god gjennomføringsevne. Hertzberg trengte ikke betenkningstid for å beskrive seg selv.

Og snart tar hun ansvaret for en krevende oppgave, som neppe vil betraktes som noe drømmejobb – å lede Fredskorpset gjennom en omfattende flytteoperasjon fra Oslo til Førde.

Det er en flytteoperasjon regjeringen vil ha igjennom, som hun er forespurt om å gjennomføre på seks måneder. Bistandsaktuelt har kritisert den kommende flyttingen fordi det blir en kostbar prosess. Bare flyttingen kalkulerer de til 45-50 millioner. Og dette skal finansieres over bistandsbudsjettet.

– Det blir seks måneders prosessledelse. Det blir gjennomføring av en krevende prosess, som må gjøres. Regjeringen fattet vedtaket og har bedt meg om å gjøre dette. Det blir vondt for dem som ikke kan eller vil bli med. Man bryter opp et fagmiljø og bygger det på nytt, og det kan bli smertefullt, sier Hertzberg.

– Jeg tror likevel det blir bra når det er på plass, og veldig fint for Førde. Her får jeg vise sider av meg selv ved å få til ryddige prosesser og ordentlighet, og gjennomføringsevne. Men akkurat nå ser hun bare fram til å komme hjem fra Ghana, og innrømmer at det å være en offentlig person er litt slitsomt for en nordboer.

– Noe av det beste med å komme hjem er å være som alle andre. Kombinasjonen av det å være ambassadør og hudfargen betyr hele tiden å bli lagt merke til der. Det strider litt mot sjela at det skal være et sånt oppstyr rundt deg som person. Jeg ser fram til å ta bussen, og være veldig vanlig.

Mini-CV: Hege Hetzberg (57)

Siden 2013:Vært ambassadør for Norge til ni land i Vest- Afrika.
Sivil status: Gift, tre voksne barn.
Bosted: Bekkestua i Bærum kommune.
Bakgrunn: Tidligere utviklingspolitisk leder i UD, flere stillinger i Norad og 12 års erfaring i Afrika. Har også vært leder av Unge Venstre i en periode.
Aktuell: Blir fra 15. august konstituert leder i Fredskorpset i seks måneder og får dermed ansvaret for Fredskorpsets flytting til fra Oslo til Førde, som starter i høst.

Powered by Labrador CMS