Ledelse

Få dine ansatte ut av gjørma

Her er det viktigste du må huske på når du vil få medarbeidere til å prestere bedre.

Publisert Sist oppdatert

En ansatt som jobber sakte kan redusere teamproduktiviteten, og også være et skudd for moralbaugen til kollegene. Enhver faktor som holder tilbake et team som er under press vil skade motivasjonen.

Men kjefting og fryktbaserte metoder for å få folk til å arbeide raskere fungerer sjelden bra, og ofte mot sin hensikt. Man må være en støttespiller for personen det gjelder, og vise fram alle godene med å jobbe raskere.

Dette sier produktivitetsutviklerne og forfatterne Lindsay McGregor og Elizabeth Grace Saunders til Harvard Business Review.

Sju tips

Artikkelen oppsummerer sju ting å huske på når man vil øke en ansatts produktivitet:

Finn årsaken: Det kan være mange grunner til at en person arbeider på et lavere tempo enn ønsket. Kanskje har hen perfeksjonistiske trekk, eller sliter med en ny oppgave. Kanskje er ikke personen engang klar over at hen jobber saktere enn forventet. Eller kanskje ligger problemet hos en annen ansatt.

Klare forventninger: Det kan være vanskelig å vite hvor raskt man skal jobbe uten at det har blitt framlagt klare forventninger til produktiviteten. Hvordan skal den ansatte vite hva som er «bra», hva som er «godt nok», og hva som «ikke holder mål». Klare rammer vil hjelpe den ansatte. En perfeksjonist må kanskje hjelpes til å forstå at perfekt ikke alltid er nødvendig.

Fjerne hindringene: Ofte kan det være eksterne faktorer som ligger i veien for en ansatts produktivitet. Eksempler kan være kolleger som spør hen om hjelp eller dårlig eller utdatert utstyr som hindrer produktiviteten. Finn disse, og fjern dem.

Ikke gå til krig: Uansett hvor mye statistikk du har til å bygge opp under påstanden om at den ansatte underpresterer – vær forsiktig når du bruker den. For konkrete krav kan føre til snarveier, og uthenging kan forverre problemet. Bruk data på en motiverende måte, så kommer sannsynligvis resultatene.

Bryt ned oppgavene: Deloppgaver kan gjøre et større prosjekt mer håndgripelig. Når den ansatte ser tydelige mål kan det skape tydeligere deadliner, og redusere sjansen for utsettelser.

Hva liker den ansatte? Finn ut hvilke oppgaver den ansatte liker og hva hen er god på. Dersom den ansatte får jobbe med disse oppgavene kommer ofte motivasjonen av seg selv, og deretter også prestasjonene. Kjedsomhet dreper produktiviteten.

Gi tilbakemeldinger: Når alle de nødvendige grepene har blitt tatt, er det viktig at den ansatte får tilbakemeldinger på prestasjonene sine. Er der forbedringer, gi ros, og knytt forbedringene til personlig utvikling og framtidig karriereutvikling.

Søker du svar på spesifikke spørsmål om ledelse?

I vårt nye lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Powered by Labrador CMS