Ledelse

Larry Ellison fikk lønnen halvert. Men lider ingen nød av den grunn.

Halverer lønnen til verdens best betalte

Oljefondets årelange motstand mot kompensasjonen til Larry Ellison førte endelig frem.

Publisert Sist oppdatert

De siste ti årene har Larry Ellison i Oracle enten vært den beste betalte næringslivslederen i verden, eller landet trygt på podiet.

Men etter en fem år lang aksjonærkampanje for å kutte lønnen hans har Oracle endelig gitt seg. Nå skal kompensasjonen til Ellison halveres og knyttes tettere opp mot selskapets resultater, melder Financial Times.

Han kommer neppe til å lide noen nød. Den nye lønnspakken består av aksjeopsjoner som selskapet verdsetter til 103,7 millioner dollar over de neste fem årene. Men det er likevel en halvering fra forrige lønnspakke.

I tillegg til lønnskuttet kan Ellison risikere å få utbetalt kun en dollar de neste fem årene hvis han ikke lykkes med å nå viktige milepæler for selskapet som opsjonenes verdi er avhengig av.

Oljefondet har stemt mot

Det norske oljefondet har eid aksjer i Oracle i en årrekke. Fondet har også blitt kjent i finansverden som en aksjonist mot det som er blitt ansett som for høy lederkompensasjon uten basis i gode resultater.

I de siste tilgjengelige tallene fra 2016 stod eierskapet på 0,65 prosent av aksjene, noe som tilsvarte i underkant av 9 milliarder kroner.

Siste registrerte stemmegivning i selskapet var på generalforsamlingen i november 2016 og da avga oljefondets representant en stemme mot styrets forslag til lønn for Ellison. Men det er altså først i år at Oracles styre har valgt å følge de største aksjonærenes ønske.

Fondet er ifølge Morningstar ikke direkte registrert blant de største aksjonærene i dag. Det utelukker ikke at Oljefondet eier andeler i selskaper indirekte gjennom et annet fond.

FT anslår at Ellison har tjent om lag 650 millioner dollar de siste ti årene. Samtidig eier han 28 prosent av Oracle, en eierandel som for tiden er verdt 57,2 milliarder dollar – noe som gjør ham til den femte rikeste personen i verden.

Powered by Labrador CMS