Ledelse

Christine Meyer ble i Dagens Næringsliv beskyldt for å ha en manipulerende lederfilosofi.

– Håper hun blir sittende

NHH-professor Inger Stensaker mener at det blir veldig uheldig for endringsprosessen i SSB dersom SSB-sjef Christine Meyer må gå.

Publisert Sist oppdatert

Statistisk Sentralbyrå-leder Christine Meyer, som i dag annonserte at hun blir sittende tross gårsdagens meldinger om avgang, ble i Dagens Næringsliv i dag beskyldt for å ha en «manipulerende lederfilosofi».

Det var økonomiprofessor Karine Nyborg ved Universitetet i Oslo som stod for uttalelsen. Hun baserer utspillet sitt på en forskningsartikkel fra 2009, med navnet «Making Radical Change Happen Through Selective Inclusion and Exclusion of Stakeholders», som tar for seg hvordan man kan få gjennomslag for endringer blant annet gjennom å ekskludere viktige interessenter.

Bak artikkelen står Christine Meyer selv, og NHH-professor i strategisk endring, Inger Stensaker.

I beskrivelsen av forskningsartikkelen står det:

«Spesielt i offentlig sektor kan det bli vanskelig å få aksept for radikale endringer på grunn av ulike interessenters innflytelse og rett til å bli inkludert i prosessen. Vi har identifisert fem inkluderings- og ekskluderingstaktikker som endringsledere kan bruke, blant annet å utelate enkelte steg i prosessen, involvere nye interessenter, gjøre om på rekkefølgen i prosessene, undergrave enkelte problemstillinger eller kontrollere hvem som har innflytelse. Gjennom strategisk inkludering og ekskludering av utvalgte interessenter kan ledere sørge for gjennomslag av radikale endringer».

– Artikkelen oppsummerer hvordan man systematisk kan hindre at berørte grupper får påvirke utfallet av en prosess. Ser man på denne artikkelen fortoner prosessen i SSB seg som mindre merkelig. Det ser rett og slett ut som om Meyer har fulgt sin egen oppskrift på en manipulerende lederfilosofi, sa Nyborg til DN.

– Bare tull

Medforfatter Inger Stensaker reagerer kraftig på anklagelsene.

– Denne artikkelen er ikke en oppskrift på hva man skal eller bør gjøre. Det er direkte tull. Det er en analyse som beskriver hva som ble gjort i et spesifikt tilfelle ved utflytting av tilsyn. Alle som jobber med eller forsker på endringsledelse vet at første bud er at endring er kontekstavhengig, og at det ikke finnes noen fasiter eller generelle oppskrifter.

Foto Inger Stensaker, professor i strategisk endring ved NHH, tror det er uheldig for omstillingsprosessen i SSB dersom Christine Meyer må gå av. (Foto: NHH).

Hun blir beskyldt for å følge innholdet i artikkelen. Hva tenker du om det?

– Jeg kjenner ikke prosessen direkte, men jeg synes det lukter konspirasjon. Skulle hun skrive en artikkel i 2009 som hun skulle følge åtte år etterpå?

Stensaker stiller seg svært spørrende til anklagene om at hun har en manipulerende lederstil.

– Det har jeg ikke inntrykk av i det hele tatt. Den lederstilen som beskrives av enkelte i media – som manipulerende og vanskelig – har jeg veldig vanskelig for å tro på.

Munnkurv

På dagens pressekonferanse uttalte Meyer at hun den siste tiden ikke har fått lov til å informere om forholdene ved endringen verken internt eller eksternt, og at hun derfor ikke har kunnet utøve ledelse på elleve dager.

– Slik er det ofte. Det er veldig mange agendaer som får stor plass i media, og så får ikke toppledelsen lov til å uttale seg. Det gjør det vanskelig for topplederen, som ikke får formidlet fakta i saken, og det er klart at det også er skadelig for prosessen. Man sitter igjen med et bilde som er veldig mangelfullt.

– En omfattende oppgave

Stensaker tror det er viktig at Meyer får bli sittende og jobbe videre med omstillingene som pågår.

– Jeg håper at hun blir sittende. Det hadde vært veldig uheldig for prosessen hvis hun må gå. Da hadde omstillingen stoppet opp og tatt mye lenger tid. Det er dessuten viktig for offentlig sektor – at man ser at det faktisk er mulig å gjennomføre omstillinger der også.

Men hun har en stor jobb framfor seg, understreker NHH-professoren. Spesielt ettersom finansminister Siv Jensen har sagt at hun ikke lenger har tillit til SSB-sjefen.

– Hun må skape ro i organisasjon og gjenopprette tilliten internt og eksternt, men det er åpenbart en svært krevende situasjon for en leder å levere på et mandat når den som har gitt mandatet ikke lenger står bak det. Det er mulig å gjøre, men det vil kreve mye av mange i SSB. Hun kommer til å måtte starte litt på nytt, og når situasjonen har blitt som den ble så kommer nok hele omstillingsprosessen til å ta en del lenger tid enn antatt.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS