Ledelse

Har du kontroll på ferien?

Det er viktig for arbeidsgiver å ha oversikt over hvilke lover og regler som regulerer ferieavvikling.

Publisert Sist oppdatert

Ferie er lovfestet og regulert i en egen lov, ferieloven. Loven om ferie gjelder for alle arbeidstakere, og arbeidsgiver må dermed ha kompetanse innen hva som er gjeldende rett på dette området. I tillegg vil tariffavtaler være bindende for arbeidsgivere som er underlagt slike avtaler, skriver økonomi- og rådgivningsbedriften Accountor i en pressemelding.

Lovens bestemmelser er ufravikelige jf. ferieloven §3 som innebærer at loven ikke kan fravikes til skade for arbeidstaker. Arbeidstaker kan altså ikke gis en dårligere rett enn de rettighetene arbeidstaker har i medhold av lov. Arbeidsgiver står likevel fritt til å kunne tilby sine arbeidstakere bedre betingelser enn de loven og tariffavtalen gir arbeidstaker.

Arbeidstaker har rett til å avvikle hoveddelen av ferie – inntil 18 virkedager i perioden 1.juni til 30.september – men det er viktig å ha dialog med arbeidsgiver.

Arbeidstakere i 100 prosent stilling

Alle arbeidstakere i 100 prosent stilling har krav på 25 virkedager med ferie. Lørdag er inkludert i begrepet virkedager, mens søndag er regnet som en lovfestet helligdag og er ikke regnet som virkedag.

Arbeidstakere som fyller 60 år i løpet av ferieåret, skal ha ekstra ferie på 6 virkedager.

Arbeidstakere med deltidsstilling

Dersom arbeidstaker arbeider deltid, altså mindre enn 100 prosent, har arbeidstaker i følge ferieloven krav på 25 virkedager med ferie, men det er også mulighet til å jobbe hele eller deler av ferieperioden, dersom dette er etter arbeidstakers ønske.

Arbeidstakere som ikke arbeidet i selskapet i fjor

Arbeidstaker har krav på ferie selv om personen ikke arbeidet i foretaket foregående år – altså uavhengig av om arbeidstaker ar opptjent feriepenger hos nåværende arbeidsgiver. Arbeidstaker kan likevel i et slikt tilfelle motsette seg – etter eget ønske – å avvikle ferie dersom feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet i forbindelse med en eventuell avvikling av ferie.

Dersom selskapet innstiller driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling, kan likevel arbeidstakere være nødt til å avvikle ferie.

Arbeidstakere som har arbeidet deler av inneværende år

Arbeidstaker som tiltrer senest 30.september i ferieåret, har rett til full ferie, altså 25 virkedager. Arbeidstakere som tiltrer etter 30.september, altså 1. Oktober eller senere, har rett til 6 virkedager ferie.

Permisjon og sykemelding

Loven angir også egne bestemmelser for arbeidstakere som har avviklet permisjon, sykmelding og lignende.

Arbeidstaker som før ferien blir helt arbeidsufør, altså 100 prosent sykmeldt, kan kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret. Et slikt krav må fremsettes senest siste arbeidsdag før vedkommende skulle ha hatt før ferien skulle ha vært avviklet.

Dersom arbeidstaker i løpet av ferien har blitt sykemeldt, kan arbeidstaker kreve at tilsvarende feriedager utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret.

Arbeidsgiver kan ikke kreve at arbeidstaker legger sin ferietid til permisjonstiden uten arbeidstakers samtykke. Dersom det allerede er fastsatt ferietid kan arbeidstaker kreve at ferien utsettes for den delen av ferien som sammenfaller med permisjonstiden.

Overføring av feriedager til neste år

Det kan inngås avtale, fortrinnsvis skriftlig, om at arbeidstaker kan overføre inntil 12 virkedager med ferie til neste ferieår. Overføring av ferie ut over dette kan ikke avtales.

Ferie i forbindelse med oppsigelsestiden

Arbeidstaker kan ikke legge ferie til den tiden hvor oppsigelsestiden løper uten arbeidsgivers samtykke, med mindre oppsigelsestiden er tre måneder eller lengre. Arbeidstaker kan motsette seg å avvikle ferie i forbindelse med oppsigelsestiden dersom ferie avvikles i dette tidsrommet.

Feriepenger

Feriepenger fra arbeidsgiver beregnes på grunnlag av inntekten som er utbetalt i opptjeningsåret. Altså vil feriepengene som utbetales i år, være beregnet på grunnlag av inntekten du hadde i fjor.

Dersom arbeidstaker hadde en annen arbeidsgiver i fjor, vil forrige arbeidsgiver utbetale feriepenger til arbeidstaker fordi feriepengene ble opptjent hos forrige arbeidsgiver.

Feriepengene du ble utbetalt i fjor, andel av netto utbytte, verdi av varer/tjenester eller andre fordeler som ikke er pengeytelser inngår ikke i feriepengegrunnlaget.

Arbeidstaker har rett til feriepenger fra arbeidsgiver lik 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Arbeidstakere over 60 år har rett til ekstra ferie, samt en forhøyet prosentsats lik 2,3 prosent, som innebærer at arbeidstakere over 60 år har krav på totalt 12,5 prosent feriepenger på feriepengegrunnlaget.

Accountor viser til et eksempel i pressemeldingen: arbeidstaker var ansatt i foretaket i opptjeningsåret 2016 og skal avvikle ferie i 2017. Feriepengene ble opptjent i 2016 og utbetales i 2017, i samsvar med ferielovens bestemmelser. Arbeidstaker hadde en brutto lønn (før skattetrekk) lik 400.000 kroner, og har ikke passert 60 år. Arbeidstaker har heller ingen ytelser inkludert i brutto lønn som ikke inngår i feriepengegrunnlaget.

Feriepenger = 400.000 * 10,2 prosent = 40.800 kroner.

Powered by Labrador CMS