Ledelse

HR-rådgivning i kraftig vekst.

HR-rådgivning vokser raskest av alle typer rådgivning

Over tre ganger så høy vekst i antall ansatte innen HR-rådgivning enn snittet for all rådgivning siste fem år. – Design er et annet område med kraftig vekst, sier fagsjef kosulent i Abelia, Line Goplen Höfde.

Publisert Sist oppdatert

Noen ganger er det lettere å la noen utenfor organisasjonen utføre en jobb eller undersøke en sak. Kanskje er ledelsen ute etter å bekrefte noe den allerede vet, men som trenger litt ekstra "tyngde", eller kanskje er man på jakt etter nye impulser.

Uansett hva motivasjonen måtte være står et stadig større korps av rådgivere klare til å ta oppdraget. Men hvor stor er egentlig rådgivernæringen?

Menon har, på oppdrag av Abelia, laget den første store sammenstillingen av næringen i Norge. Rådgiverne i Menon kommet frem til at det i hovedsak finnes 11 bransjer hvor IKT- og teknologisk rådgivning er de dominerende, med hele 60 prosent av næringens totale omsetning på nesten 200 milliarder kroner. Av dette beløpet står privat sektor for hele 9 av 10 kroner. Fortsatt er det få rådgivere som kan leve av å selge tjenester kun til offentlig sektor.

Etter IKT, er det bedriftsrådgivere, som for eksempel McKinsey og BCG, som er størst. Disse ekspertene forsyner seg av om lag 12 prosent av markedet, mens advokater og skatteeksperter har om lag 17 prosent tilsammen. Arkitektene står for 4 prosent.

Størst vekst i HR og rekruttering

Men det er ikke disse gruppene som har hatt den største veksten de siste fem årene. Der finner vi nemlig rådgivere innen HR og rekruttering. Dette er typisk hodejegere eller eksperter på andre personaladministrative tjenester. Menon peker på selskaper som Ework, Amrop Delphi og Capus.

Felles for flere av disse selskapene er at de har vokst på å fore det sultne markedet for IT-konsulenter.

HR-rådgiverne er fortsatt en liten gruppe målt i omsetning, for tiden har de 0,9 prosent av den totale omsetningen, eller ca 1,9 milliarder kroner. Men veksten har vært nærmere 8 prosent i året i snitt fra 2011 til 2016, ifølge rapporten.

Måles veksten i antallet ansatte er det enda større forskjell. Mens antallet ansatte i næringen har økt med 4,6 prosent i snitt hvert år, har den vært over tre ganger så høy innen HR-rådgivning hvor snittveksten mellom 2011 og 2016 landet på 14,5 prosent.

Den sterke veksten avspeiler en relativt fersk bransje som vokser friskt fra lave nivåer. I 2016 var det fortsatt kun om lag 1500 ansatte som jobbet med HR-rådgivning eller med støtteoppgaver for HR-rådgivere.

Omstilling gir business

–Bedriftene har skjønt at de må være veldig bevisst på hvordan de tilfører kompetanse når de skal erstatte en stilling. Ofte blir deres eget nettverk for smalt.

Det sier partner og daglig leder i Capus, Bjørn Gjølme. Han kommer med et eksempel på hvordan HR-rådgivning har endret seg de senere årene.

– Vi skulle rekruttere IT-sjef for en kommune på den vanlige måten. Men kommunen kom til oss og ba om en forstudie. Dermed fikk vi oppdraget med å utforme hvordan IT-avdelingen deres burde organiseres, sier han.

Fagsjef for konsulenter i Abelia, Line Goplen Höfde, tror omstillingstidene i norsk næringsliv er en viktig forklaring på at HR-rådgivning har vokst så kraftig.

– Det kan være en forklaring at mange selskaper har brukt HR-rådgivere i omstillingsprosesser og ved nedbemanning, sier hun.

En annen forklaring er HRs økende innflytelse i store virksomheter.

– Det kan ha ført til at virksomhetene har kjøpt inn flere HR-tjenester enn tidligere, sier hun: –Videre krever omfattende digitalisering i næringslivet ny kompetanse og økt fokus på å få med medarbeidere i omstilling og endringsprosesser. Her kan HR-rådgivere spille en viktig rolle

Design vokser også

Goplen Höfde peker på at det er flere grupper konsulenter som ser ut til å være i sterk vekst - også utenfor HR-segmentet.

– Vi ser at designtenkning, altså kundeorientert utviklingsarbeid, er i kraftig vekst.

Det er særlig interessen for digitalisering som står bak denne utviklingen.

Et eksempel er revisjonsselskapet Deloitte som er i ferd med å etalbere seg som en større aktør innen både digital design og tjenestedesign. Det siste året at Deloitte i Norge økt desing-staben med 40 til 50 personer gjennom oppkjøp og egen rekruttering fra blant annet reklamebransjen.

– Våre kunder skal gjennom radikale endringer i tiden fremover. Da er vi avhengige av trygge, men fremoverlente rådgivere for å lede dem gjennom utfordrende prosesser. Sammen skal vi redefinere digital rådgivning, uttalte byråleder Karine Storaker Braaten i en pressemelding tidligere i år.

Powered by Labrador CMS