Ledelse

Hver femte akademiker får ikke utløp for kreativiteten sin

Dette henger sammen med trivselen. Fem kriterier må på plass for å skape trivsel og kreativitet, ifølge svensk studie.

Publisert Sist oppdatert

Studien, som er gjennomført av den svenske fagforeningen Jusek, omfatter 2.072 akademikere fra ulike sektorer og bransjer og yrker. Resultatene viser at ledere får bedre utløp enn ansatte, eldre mer enn yngre, og menn i større grad enn kvinner.

Spesielt unge kvinner sier at de får lite utløp for kreativiteten sin på jobb. Bare fem prosent av kvinner under 34 år sier at de får være kreative i jobben. Noe av årsaken til dette kan være at svenske kvinner i større grad enn svenske menn er overkvalifiserte for yrkene sine. Det kan føre til understimulering, og derfor også en opplevelse av ikke å få brukt sin kunnskap og kreativitet.

Kvinner mellom 16 og 29 rapporterer også at de har lavere innflytelse over egne arbeidsoppgaver, noe som er en av byggesteinene for opplevd kreativitet.

Byggesteinene for kreativitet

Jusek finner en forbindelse mellom kreativitet og trivsel på jobben, og i rapporten oppsummerer de fem byggesteiner for trivsel som påvirker opplevelsen av kreativitet på jobben.

Kontroll over egen arbeidssituasjon er en viktig driver at opplevelsen av kreativitet. Dersom personen kan påvirke hvilke arbeidsoppgaver hen tar på seg, og hvordan hen utfører dem, vil det virke positivt på kreativitetsutløpet.

Den nærmeste sjefen har også en viktig rolle. Ledere som støtter og anerkjenner utviklingen av nye ideer og arbeidsmåter er drivende for hvordan ansatte opplever mulighetene for kreativitet.

En annen driver for kreativitet er kompetanseutvikling på jobben. De som opplevde at de lærte mye nytt på jobben opplevde også i større grad kreativitet.

Kreativit arbeid oppstår ofte i grupper, og samarbeid blir i studien derfor trukket fram som viktig for opplevd kreativitet.

En faktor som er drepende for kreativiteten er mangel på ressurser. Det skaper stress og lite rom for feil. Nok tid og ressurser er derfor en viktig byggestein på veien mot kreative stillinger.

Dersom disse fem kriteriene er på plass, er det mer sannsynlig at de ansatte opplever at de får utløp for sin kreativitet på jobben, heter det i rapporten.

– Robotiseringen og digitaliseringen kommer til å pensjonere flere stillinger, og de nye stillingene som vokser fram kommer i stor grad til å være avhengig av medarbeidernes innovasjonsevne. Arbeidsgivere har derfor alt å vinne på å skape et miljø der kreativiteten får blomstre, sier Daniel Lind, politisk sjef i Jusek i en kommentar til den svenske avisen Arbetsliv.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS