Ledelse

Hvilken rolle har du i teamet?

Personligheten din kan påvirke hva slags rolle du inntar i et team.

Publisert Sist oppdatert

Det hevder Dave Winsborough, leder i konsulentselskapet Hogan X, og Tomas Chamorro-Premuzic, toppsjef i Hogan Assessment Systems. Hogan-selskapene jobber blant annet med personlighetstester, og de to konsulentene er naturlig nok opptatt av hva personlighet har å si for de resultatene man leverer på jobben.

Hvilken team-type er du?

Det vil selvfølgelig være langt flere ting enn personlighet som påvirker hva slags resultater vi leverer, men i et innlegg på sidene til Harvard Business Review viser Winsborough og Chamorro-Premuzic til at de gjennom undersøkelser har funnet at de teamroller i stor grad er et produkt av folks personlighet.

De mener eksempelvis at man kan skille mellom ulike typer teammedlemmer.

Nå kan man nok føle at man har litt av flere av disse typene innabords, men likevel: Hvilken type kjenner du deg mest igjen i?

  • De resultatorienterte
    For disse menneskene faller det naturlig å organisere arbeid og ta ledelse. De har høy sosial selvtillit, er konkurranseorienterte og energiske.
  • De relasjonsorienterte
    Ifølge konsulentene er dette teammedlemmer som er opptatt av relasjoner og flinke til å lese andres følelser. De er diplomatiske og flinke til å bygge samhold.
  • De prosess- og regelorienterte
    Dette er folk som beskrives som detaljfokuserte. De er opptatt av prosesser og regler, og er som regel velorgnaniserte, pliktoppfyllende og til å stole på.
  • De innovative og annerledes-tenkende
    Teammedlemmer som naturlig fokuserer på innovasjon, forutser problemer og ser når et team trenger endring. Dette er folk som gjerne er kreative, nysgjerrige og åpne for nye erfaringer.
  • De pragmatiske
    Dette er de praktiske, som ofte står på sitt og utfordrer ideer og teorier. De er gjerne konservative, følelsesmessige stabile og tar til orde for «sunn fornuft».

En god miks

Sammensetningen av teamet, herunder hva slags typer som er representert, vil påvirke dynamikken i teamet og deres sannsynlighet for å lykkes, påpeker Winsborough og Chamorro-Premuzic. De bruker et eksempel på en lite heldig teamsammensetning fra et team i finansbransjen, hvor ingen av deltagerne var relasjonsbyggere. Dermed ble det lite samhold i teamet. Man kan imidlertid også tenke seg det motsatte, et team hvor for mange inntar relasjonbyggings-rollen og for få er opptatt av resultater. Det er heller ikke heldig.

De beste teamene, er ifølge konsulentene de som har den riktige miksen av personligheter til formålet.

Powered by Labrador CMS