Ledelse

Hvordan teknologi kan påvirke fremtidens lederskap

Lynda Gratton, professor ved London Business School, viser til fire typer endringer som vil påvirke lederrollen.

Publisert Sist oppdatert

Lynda Gratton har de siste årene ledet the Future of Work Consortium, en gruppe bestående av ledere fra 60 multinasjonale selskaper fra ulike sektorer. Gjennom workshops, fokusgrupper og årlige undersøkelser har de kartlagt hvordan teknologi påvirker praktisk lederskap.

Ny lederrolle

Man kan lure på om teknologi vil gjøre at lederollen på sikt blir overflødig. Gratton - som har jobbet med og skrevet om hvordan lederskap påvirkes av teknologisk innovasjon i over ti år - skriver i et innlegg hos London Business School Review – som hun også har påpekt i andre artikler – at hun tror at lederrollen vil endre seg i fremtiden, men ikke forsvinne.

Teknologiske endringer

I det samme innlegget påpeker hun at lederrollen vil forandres som en følge av endringer på følgende fire områder:

  • Koordinering
    Utvikling i robotteknologi og annen databasert opplæring, pluss det faktum at mange av rutineoppgaver som ledere hadde før nå er automatisert, innebærer at medarbeidere ikke har det samme behovet for at en leder forteller dem hva de skal gjøre eller når de skal utføre jobben.

  • Effektivitet
    Teknologi gjør det lettere å dele informasjon, noe som igjen gjør det lettere å få oversikt og vurdere ting på en mer moden måte. Ulike verktøy for å vurdere egen innsats og egne funksjoner, kan gjøre at medarbeiderne selv lettere får oversikt over egen produktivitet. Dermed blir det mindre behov for en leders vaktsomme øyne.
  • Hierarki
    Teknologi forflytter ifølge Gratton makt fra den vertikale til den horisontale aksen, og hun stiller spørsmålet: Hvorfor skal man lære av en leder når kollegatilbakemeldinger og -læring kan skape sterkere sideveis form for coaching? Dessuten gjør teknologi det mulig å bedrive sosial nettverksbygging so skaper robuste nettverk for innflytelse og makt, hvilket gjør at man i mindre grad gjemme seg bak fancy jobbtitler.
  • Fleksibilitet
    Fremveksten av plattformbaserte bransjer, som Uber, har skapt entusiasme for hvordan nye forretningsmodeller kan skape en fruktbar arena for nye typer forretninger og mer fleksible måter å jobbe på.
Powered by Labrador CMS