Ledelse

Følt det overkvalifisert? Bruk hodet til å utvide stillingen.

Hvorfor du bør ansette overkvalifiserte

Det kan være en gigantisk tabbe å kaste den beste CV i søpla fordi kandidaten er overkvalifisert.

Publisert Sist oppdatert

Vi får stadig mer og høyere utdannelse, men antallet jobber for høyt kvalifiserte har ikke økt i samme takt. Dermed får også stadig flere avslag på jobbsøknaden med begrunnelsen: Beklager, men du er overkvalifisert.

Frykten blant arbeidsgivere er at overkvalifiserte skal bli frustrerte i det som ofte er ganske rutinepregede jobber med lite rom for selvrealisering. Dessuten må jo erfarne folk være ganske dyre?

Men ny forskning på lærere og fabrikkarbeidere publisert i Academy of Management og omtalt i Financial Times, burde få flere ledere til å tenke seg om en gang til før de kaster den imponerende CV i søpla.

Overkvalifiserte arbeidstakere i riktige doser kan nemlig være svært lønnsomme. Gevinsten ligger i utspringet av nye oppgaver som overkvalifiserte finner frem til på egenhånd når rutineoppgavene er utført.

Et internasjonalt forskerteam bestående av Billian Lin, Kenneht S. Law og Jing Zhou fant at overkvalifiserte var raske til å utføre arbeidet de åpenbart var overkvalifiserte til, men at det som skjedde etterpå var vel så viktig.

– Det å finne på nye oppgaver er en ekstra viktig egenskap på dagens dynamiske og lite oversiktlige arbeidsplasser som kan gi en betydelig gevinst, sier forskerne i en pressemelding.

Lærere som anså seg selv som overkvalifiserte gjorde signifikant flere ekstra selvpålagte oppgaver i klasserommet i undersøkelsesperioden, enn andre lærere. Forskerne så det samme i fabrikkene.

Sammenhengen er formet som en U satt på hodet. Forskerne peker på at det er viktig at medarbeiderne ikke er "for overkvalifiserte", i slike tilfeller inntreffer nettopp de negative konsekvensene som ledere ofte frykter i slike situasjoner.

Likevel burde antagelig flere vurdere minst en overkvalifisert til teamet sitt. Andrew Hill i FT minner om at de aller fleste som jobber i Google, ganske sikkert er overkvalifiserte til det som ofte ikke er mer enn relativt enkle programmering- eller salgsjobber. Men det er hva de samlet sett har gjort med den ledige tiden sin, som har gjort selskapet til det det er i dag.

Powered by Labrador CMS