Ledelse

Kvinner belønnes ikke for selvsikkerhet

For menn er det nok med selvsikkerhet. Kvinner må være omsorgsfulle i tillegg, hvis de skal lykkes på arbeidsplassen, viser ny forskning.

Publisert Sist oppdatert

Selvsikkerhet og prestasjoner går hånd i hånd på jobben. Gode prestasjoner kan dessuten i seg selv gjøre at en overordnet ser på personen som mer selvsikker. Men selvsikkerhet blir ikke belønnet på samme måte for menn og kvinner.

Selvsikkerhet og gode prestasjoner gir menn påvirkningskraft og makt i organisasjonen. Det stemmer også for kvinner, men ikke uten at de i tillegg er sosialt orienterte og omsorgsfulle, viser en ny studie av førsteamanuensis i organisasjonsatferd, Laura Guillén ved den tyske handelshøyskolen ESMT Berlin.

Guillén har studert 236 ingeniører i et multinasjonalt IT-selskap, der 22 prosent av de ansatte er kvinner.

– Vi har studert hvordan den nærmeste lederen vurderer selvsikkerheten til sine ansatte, og hva kjønnsforskjellene har å si, sier hun på handelshøyskolens egne nettsider.

Kvinner belønnes ikke

Resultatene fra studien viste ingen kjønnsforskjeller i hvordan ledelsen oppfattet de ansatte som selvsikre eller ikke. Kjønnsforskjellene lå i hvordan man ble belønnet for det.

Menns selvsikkerhet ble belønnet med makt og innflytelse. For å få den samme belønningen måtte kvinner også utvise «prososial atferd», som omtenksomhet og empati.

– Det finnes mange studier som har vist at det kan påvirke kvinner negativt å opptre på en måte som får dem til virke ambisiøse. Ambisiøse kvinner blir ikke godt mottatt. Den prososiale atferden, som omsorg, må derfor fungere som en motvekt til denne negative effekten, noe menn slipper unna, sier Guillén i en pressemelding.

Lik kultur for begge kjønn

Resultatene innebærer at kvinner må investere mye tid i å være hjelpsom og omtenksom oppå tiden de allerede investerer for å prestere godt i jobben. Menn kan imidlertid fokusere på arbeidsoppgavene sine, og sine individuelle mål.

Dette kan dessuten sende signaler om at menn ikke trenger å vise prososial atferd, noe som kan undergrave en eventuell samarbeidskultur, mener Guillén.

– Folk har lyst til å jobbe i et godt og variert arbeidsmiljø, men for å skape dette må man sette seg ned og tenke over om omtenksomhet og hjelpsomhet og annen type prososial atferd skal være et jobbkrav eller ikke. Og det skal gjelde for begge kjønn. En god samarbeidskultur der kollegaer er hjelpsomme og omtenksomme skal ikke være kvinners ansvar alene, sier hun i pressemeldingen.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS