Ledelse

Ledere skylder på de ansattes privatliv

En ny dansk undersøkelse viser at mellomledere har en tendens til å skylde på de ansattes private forhold når de sykemelder seg på grunn av stress.

Publisert Sist oppdatert

Når en medarbeider tar ut en stressrelatert sykemelding så er det ofte forhold på hjemmefronten eller personligheten som får skylden. Når dagen da kommer for å vende tilbake til arbeidet finnes det ingen garanti for at stresset ikke oppstår igjen, da forholdene på arbeidsplassen er like. Det viser en ny studie fra Københavns Universitet, skriver Djøfbladet.

I studien deltok 210 stress-sykemeldte ansatte, og 36 av mellomlederne deres.

– Mellomlederne anerkjente i stor grad at arbeidsmiljøet kunne være belastende, men når det gjaldt hvem som hadde skyld i de ansattes stress-sykemelding var de snare med å skylde på privatlivet til den aktuelle medarbeideren, Yun Ladegaard, en av forskerne bak studien, til Djøfbladet.

I all hovedsak bruke mellomlederne tre unnvikelsesstrategier for å bortforklare stresset.

  • «Dette gjelder ikke stress – det handler enkelt og greit om en travel hverdag, og det blir man ikke syk av»
  • «Er det egentlig stress?»
  • «Det kommer av private og personlige årsaker»

– Alle tre er usunne tilnærminger, og gjør at de forholdene som forårsaker stress på arbeidsplassen ikke vil bli tatt tak i, sier Ladegaard.

Vanskelig for mellomlederne

Mange mellomledere har begrenset erfaring med stresshåndtering, og er kanskje også selv i en presset situasjon. Da kan det bli enkelt å heller skylde på personlige forhold enn å ta tak i forholdene på arbeidet.

– Mange av mellomlederne i undersøkelsen stod alene om oppgaven å håndtere det stressframkallende arbeidsmiljøet. Sykemeldingene gjorde dessuten at de øvrige ansatte fikk større arbeidsmengder, noe som igjen kan øke sjansen for at de blir stresset. Mellomlederen står i en svært vanskelig posisjon, sier Ladegaard.

I flere tilfeller kommuniserte mellomlederen at den sykemeldtes stress-symptomer skyldtes personlige forhold selv om de ikke gjorde det. Det er imidlertid sjelden at det er private forhold som utløser stress-sykemeldingen, forklarer Ladegaard. Det er ofte en kombinasjon – et samlet press over en lengre periode med få ressurser og høye krav – som fører til sykemelding. Derfor er det også fundamentalt galt at mellomlederne sier fra seg ansvaret, tilføyer hun.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS