Ledelse

– Lite innovasjon i butikkene

Tor W. Andreassen, professor i innovasjon, mener det var rett å velge Circle K som ett, globalt merkenavn. Men nykommeren er lite innovativ, ifølge han.

Publisert Sist oppdatert

–All den tid det var en tidsbegrensning på Statoil-navnet, gjorde de rett i å skifte navn med en gang, sier Tor W. Andreassen, professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole.

Han viser til at det å strømlinjeforme merkevareprofilen over hele verden er en riktig beslutning, ikke minst på grunn av de stordriftsfordelene det gir økonomisk. Ulike navn ville gitt merkostnader for markedsføring, og alle navn måtte hatt sine unike merkeassosiasjoner som måtte vedlikeholdes og utvikles. Professoren viser også til at det emosjonelle rundt et navneskifte gjerne er større internt i bedriften enn hos kundene.

– I de aller fleste tilfeller er konsumentene likegyldige. De glemmer, og allerede nå ser det ut til at folk har begynt å tilpasse seg navnet Circle K. Du ser ikke diskusjoner rundt dette navneskiftet i sosiale medier og på andre offentlige arenaer nå.

Skuffende lite innovasjon

Professoren mener imidlertid at det har vært skuffende lite innovasjon i Circle K-butikkene.

Foto NHH-professor Tor W. Andreassen. (Foto: Norges Handelshøyskole)

– De er en del av et av verdens største selskaper innenfor convenience, og da hadde jeg forventet at de ved et navneskifte også hadde benyttet anledningen til å fremstå med innovasjonskraft. De er lite innovative i innredning, belysning, skilt, service og måten de driver butikk på. Hele markedskommunikasjonen til Circle K har handlet om at dette er de samme stasjonene som før, men med ny etikett. Gammel vin på ny flaske. Jeg mener de burde ha benyttet anledningen til å pumpe innovasjonskraft inn i butikkene, og vise at det er kommet en ny sheriff til byen. Verdens beste convenience-kjede har landet i Europa, sier Andreassen, som konstaterer at Circle K ikke utmerket seg sammenlignet med de andre bensinstasjonene på NHHs siste innovasjonsindeks.

Gode tall

Ukeavisen Ledelse får opplyst fra Circle K at salget hos stasjoner i Norge som har skiftet navn i 2016 (Circle K) har økt mer enn det salget hos stasjoner som ikke har skiftet navn (Statoil) har gjort. Ifølge Circle K er dette en bedre utvikling enn de hadde forventet. De fryktet at de ville få en omsetningssvikt som følge av merkevareskiftet.

– Det vanlige er at du får en negativ reaksjon i markedet etter et navneskifte, og at det så tar seg opp igjen. Siden Circle K ikke har fått denne reaksjonen, tyder det på at de har lykkes med kommunikasjonen om at de er den samme gamle. De kan ha klart å fjerne tvilen fra markedet.

Circle K Europe

  • En del av Statoil ASA inntil 2010
  • Børsnotert som Statoil Fuel & Retail 2010-2012
  • Eid av Canadiske Alimentation Couche-Tard Inc. siden 2012
  • Per 29. januar 2017 består Courche-Tard sitt nettverk av 8081 utsalgssteder i Nord-Amerika. Det er ca. 80.000 ansatte i det Nordamerikanske nettverket og på deres servicekontorer.
  • Gjennom sine ti forretningsenheter i Europa, driver Couche-Tard et stort detaljhandelsnettverk i Skandinavia, Irland, Polen, Baltikum og Russland. Per 29. januar 2017 bestod nettverket av 2.766 butikker inkludert automatstasjoner. I detaljhandelsnettverket, ved terminalene og på servicekontorene rundt i Europa arbeider det cirka 25.000 personer.
  • Gjennom lisensavtaler er det i tillegg nærmere 1700 utsalgssteder merket med Circle K logoen i 13 andre land og territorier verden over (Kina, Costa Rica, Egypt, Guam, Honduras, Hong Kong, Indonesia, Macau, Malaysia, Mexico, Filipinene, De Forente Arabiske Emirater og Vietnam). Dette bringer det totale antall utsalgssteder for selskapet til mer enn 12.500 butikker.
  • Couche-Tards utsalgssteder startet i 2016 et verdensomspennende merkevarebytte til den nye Circle K merkevaren, inkludert Statoil-stasjonene i Europa.

Powered by Labrador CMS