Ledelse

Anne Sofie Bjørkholt, Partner i BAHR, Tove Selnes, HR-direktør Storebrand, Hege Schøyen Dillner, konserndirektør i Veidekke, Anette Ottar, senior VP Telecom & Logistics Evry og Beate Karlsen i AFF under debatt.

Livredd for at advokatbransjen skal bli akterutseilt

Anne Sofie Bjørkholt er en av to kvinnelige partnere av totalt 34 partnere i advokatfirmaet BAHR. Hun mener bransjen har en lang vei å gå for å oppnå likestilling på toppnivå.

Publisert Sist oppdatert

– Nå har jeg nådd toppen i min bransje og vil gi noe tilbake, sa Bjørkholt i en debatt under FiftyFifty-programmet der kvinner fra 12 av Norges største virksomheter deltok.

Sammen med seg i panelet hadde tre andre kvinner fra toppledelsen i norsk næringsliv, Hege Schøyen Dillner, konserndirektør i Veidekke, Anette Ottar, senior VP Telecom & Logistics Evry og Tove Selnes, HR-direktør i Storebrand.

Advokatbransjen er en av de mest mannsdominerte bransjene, selv om det er mange jenter som velger jusstudiet.

– Vi støter dem fra oss og i løpet av noen år forsvinner de, sier Bjørkholt.

Hun ønsker å bidra til at advokatbransjen får et tilsvarende løft som mange andre virksomheter har oppnådd.

Bygge profil

Advokatbransjen kommer til å vokse fremover, og Bjørkholt understreker at de flere gode hoder fremover.

– Vi kan ikke ha det slik som det er nå. Vi har ganske mye å bale med og en lang vei å gå. Jeg er livredd for at bransjen min skal bli akterutseilt. Vi er primitive på dette sier Bjørkholt bestemt.

Til unge advokatspirer anbefaler hun å bygge en tydelig faglig og kommersiell profil.

– Ikke bygg denne profilen ut fra et forbilde, en person som kan akkurat det samme som deg. Da er det ikke plass til deg, det er en der fra før. Din profil må være annerledes, sier hun.

Dette krever at man går litt utenfor komfortsonen. Gevinsten er at det skaper en bevissthet om hva du kan.

Som eneste kvinne i et styre eller konsern, er det lett å bli synlig og skille deg ut. Bjørkholt mener dette er gir deg et fortrinn.

– Det å tydeliggjøre seg selv blir litt enklere når du er så tydelig fra før av, sier hun.

Velg sjefen med omhu

Anette Ottar, senior VP Telecom & Logistics Evry, har vært hos selskapet i fire år og sitter nå i ledergruppen.

– Når du er ung er det viktig å tenke litt gjennom er å velge virksomhetspartneren og sjefen din med omhu. Hvem er det på arbeidsplassen som ønsker deg godt og gir deg mulighetene, sier hun.

Da var først når Ottar begynte i en salgsrolle at karrieren hennes begynte å gå oppover. Det var det flere årsaker til. Den første var at hun var synlig og for det andre påtok hun seg resultatansvar.

– Det var tøft og folk så svært tydelig om man lykkes eller ikke. Man må selv bli tydelig på hva man vil og holde seg unna folk som ikke ønsker deg vel. Det gjelder også omgangskretsen din. Kvinner kan noen ganger være kvinner verst, sier hun.

Ottar mener man bør velge bort de kvinnene i nabolaget ditt som ikke vil ditt beste.

– Ikke mulig å gjøre alt

Kvotering har gjort at Ottar har fått plass i styrer.

– Det er viktig at samfunnet at denne type regimer som gjør at kvinner får tilgang der de ellers ikke ville fått, sier hun.

En McKinsey-undersøkelse viser at det utdannes like mange menn somkvinner, men at på et tidspunkt tror ikke kvinner at de kan sikre seg de samme jobbene som menn.

– Hvis du har den tankegangen, får du heller ikke jobben. Det er mulig å være en god mor samtidig som man har en krevende jobb og jobbe. Men det er ikke mulig å ha alt. Jeg gjør det som er riktig for meg, min familie og samfunnet, sier Ottar.

Skal du virkelig satse på karriere, må du forsake noe

Det som har vært ødeleggende på veien oppover for henne, har vært andre kvinner som har stilt krasse spørsmål til hvordan hun kan jobbe så mye.

– Det må man bare skyve til side. Man må være klar over de valgene man gjør, sier Ottar.

Hun slår også et slag for å rekruttere eldre kvinner, ikke bare de unge, nyutdannede.

– Det er viktig å tenke på hele dynamikken, at man også rekrutterer voksne kvinner og ikke bare unge kvinner, påpeker hun.

Godt apparat

Hege Schøyen Dillner jobber i en mannsdominert bransje som konserndirektør i Veidekke. Firmaet har voks enormt de siste årene, og Dillner forteller at de bare kommer til å vokse fremover.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha den beste arbeidsstyrken og mangfold, både på kapasitet og kompetanse – da må vi få beste hodene, sier hun.

Dillner oppfordrer kvinner til å gripe mulighetene og ta på seg prosjektansvar slik at man får et tydelig ansvarsområde.

– Da blir det veldig tydelig om du får det til eller ikke. Men det ligger risiko i det også, sier hun.

Apparatet og menneske rundt henne, har vært spesielt viktig for Dillner i løpet av hele karrieren.

– Jeg hadde en veldig tidlig erfaring med det å ta risiko, ta ansvar og få det til. Betydning av å ha like mennesker rundt seg er stor. Vi får prøve og hvis ikke jeg lykkes, lærer jeg noe av det også. Tryggheten av å ha et støtteapparat og noen som tror på deg er viktig for å lykkes, sier hun.

Jobbe hardt

I Norge snakkes det for lite om det å jobbe hardt. Likevel skal alle ha høy utdanning, en spennende jobb, få til alt på hjemmebane, trene og reise på morsomme turer.

– Det er ikke mulig å få til alt. Det er ekstremt viktig å like å jobbe hardt. Man må stå på, man må forsake noe. Enten kan man ha en jobb der man går hjem når det er slutt og ikke tenke jobb før neste dag, eller så har du en jobb som tar større del av livet ditt, men også gir deg veldig mye. Jeg føler at vi underkommuniserer det litt her i Norge, sier Dillner.

Likevel understreker hun at det er viktig å være fleksibel og legge til rette for at man får til et familieliv ved siden av.

– Skal du virkelig satse på karriere, må du forsake noe. Så er det litt viktig å være bevisst på hva man forsaker. det er noe med at om man ønsker å klatre eller satse på en karriere, bli en ekspert eller bli best på ditt felt, så nytter det ikke å ikke gi en god porsjon innsats. Det er morsomt. Det er gøy å få til vanskelige ting sammen med flinke folk. Det gir selvrealisering. Du trenger ikke dra på yoga-gudinne spa, du kan få til noe kjempespennende på jobben, sier Dillner.

Powered by Labrador CMS