Ledelse

Nyttårsspørsmålet: Skal jeg bli værende i jobben?

– Vurder lederen din, kollegene dine, arbeidsoppgavene dine, utviklingen din, og balansen mellom jobb og fritid. Da vet du om det er på tide å komme seg videre i karrieren, sier karriererådgiver.

Publisert Sist oppdatert

Et nytt år er en mulighet til å reflektere over det gamle. Også når det gjelder jobbsituasjonen din. Karriererådgiver Jeanette Svendsen fra den danske ingeniørforeningen IDA forklarer til Berlingske Business at det er fem ting man bør tenke over når man vurderer egen jobbsituasjon.

Målet er å finne avvikene mellom dagens situasjon og hva som er viktig for deg. Dersom avvikene er for store, er det kanskje på tide å finne en jobb som bedre overens med de tingene som motiverer deg og skaper trivsel.

Lederen din

Lederen din er en viktig brikke på veien til trivsel, og også en av de vanligste årsakene til at folk ikke trives i jobben. En amerikansk studie viste at rundt 50 prosent av ansatte forlot jobben sin på grunn av lederen.

– Lederen danner grunnlaget for trivselen din, fordi hen avgjør rammene og vilkårene for stillingen din. Derfor må du spørre deg selv om dette er en leder som fungerer for deg, oppfordrer Svendsen.

Har du venner på jobben?

– En god venn hjelper deg med å handle og reagere i de vanskelige situasjonene, og gir deg mot til å prøve nye ting, sier Svendsen.

Samarbeid og tillit til kolleger er viktig, og en god venn på arbeidsplassen fører ofte til bedre trivsel. Dersom du mangler gode venner på arbeidsplassen er dette kanskje en pekepinn på at du bør ta grep.

Utvikling

Personlig og profesjonell utvikling er avgjørende for om en person trives i jobben eller ikke. Oppgaver som utvikler gir jobben mening, og er i tur med på å skape trivsel. Men utviklende oppgaver kommer ikke av seg selv. Gir oppgavene mening? Ser du resultatet av oppgavene? Gjør oppgavene dine deg stolt? Har du den autonomien og friheten du ønsker?

– Du skal kunne bruke evnene, styrkene og talentene dine. Uten det mister du motivasjon og engasjement, mener Svendsen.

Balanse i livet

Greier du å balansere jobben med familien og fritiden? Det er et stort spørsmål, som omfatter både familie, venner, fritidsinteresser, feriedager, og selvfølgelig om du har overskudd til alt.

Svendsen påpeker at den ene utfyller den andre. Et godt fritidsliv kan gjøre at selve arbeidslivet blir bedre, og omvendt. Derfor er denne balansen så viktig å reflektere over.

Fokusområder

Hva er det viktigste du vil oppnå i 2017? Går det an å oppnå i din nåværende jobb?

Svendsen anbefaler å avklare hva som vil styrke din trivsel, og deretter ta en samtale med menneskene som kan hjelpe deg på veien dit – for eksempel lederen din.

Powered by Labrador CMS