Ledelse

Slik beholder du roen

Når sjefen din er irrasjonelt vanskelig.

Publisert Sist oppdatert

En irrasjonell leder kan være vanskelig å forholde seg til, enten de forventer alt for mye av sine ansatte eller ombestemmer seg hele tiden. Når familie og venner er irrasjonelle og vanskelige så kan man både fortelle det til dem, eller ta en pause fra å snakke med dem. Det er ikke like lett når det er sjefen din det er snakk om. Situasjonen må håndteres.

Amy Cooper Hakim har doktograd i organisasjonspsykologi og er leder for The Cooper Strategic Group. Hun har noen tips for hvordan man kan håndtere en vanskelig og irrasjonell sjef.

Rasjonell kommunikasjon

Det er lett for at følelsene kan ta overhånd, og da blir det vanskelig å komme seg gjennom arbeidsdagen på en rolig og effektiv måte. Det er derfor lurt å øve seg på å fjerne følelsene fra situasjonen ved å øve seg på utsagt som oppklarer i stedet for å eskalere, skriver Hakim til Psychology Today.

Hun gir et par eksempler:

«Jeg vet at vi har samme mål, og jeg vil gjerne nå disse målene. Men jeg er litt usikker på akkurat […]»

og

«I går sa du at jeg skulle prioritere å bli ferdig med denne oppgaven. Så bare for å oppklare, vil du at jeg skal bytte fokus til denne oppgaven i stedet?»

Unngå sladder

Unngå å delta i sladderaktiviteter. Sladder kan ende opp hos lederen din, og hvis ikke situasjonen var vanskelig nok fra før blir den i alle fall verre da. Delta heller i samtaler som kan ende opp i konstruktive løsninger, oppfordrer Hakim.

Bruk oppsummeringer

Skriv ned notater fra samtaler du har hatt med lederen din, enten det er en lang medarbeidersamtale eller et sporadisk møte i gangen, skriver Hakim.

Hvis lederen din har bedt deg om å endre kurs på et prosjekt, skriver du en oppsummerende epost til hen der du avklarer om du har forstått budskapet riktig. Hvis du er uenig i endringen, kan du også skrive dette, og komme med forslag til alternative innfallsvinkler. Det viktigste, skriver Hakim, er at alle de ulike beskjedene blir dokumentert, slik man ikke snakker om hverandre.

Legg inn litt slingringsmonn

Hvis du vet at lederen din har tendenser til å ombestemme seg rett før deadline, kan du gjøre det lurt i å legge inn litt slingringsmonn, skriver Hakim. Lever arbeidet ditt et par dager før fristen, slik du har tid til å gå over eventuelle endringsforslag fra lederen din.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS