Ledelse

Slik ber du sjefen om tid til å utvikle deg

Publisert Sist oppdatert

Læring og utvikling er en viktig del av arbeidshverdagen. Det skaper engasjement og trivsel samtidig som vi blir flinkere til å gjøre jobbene våre. Men det er ikke alltid like lett å finne tid til all denne personlige utviklingen i en travel arbeidsdag, selv om læring og utvikling er oppfordret på arbeidsplassen.

Oppfordret eller ikke, det finnes noe grep man selv kan ta for å forhandle fram tid til personlig og kompetanseutvikling, mener lederutvikler Rachel O’Meara, og til Harvard Business Review forklarer hun noen av dem.

Finn ut hvordan du vil utvikle deg

Før du ber om utviklingstid bør du bruke litt tid på å finne ut hva du vil oppnå. Vil du bli en bedre prosjektleder? Vil du bli en bedre lytter? Flinkere til å snakke for en forsamling?

Å lære nye ting betyr ikke at du plutselig er ukvalifisert til stillingen din

O’Meara anbefaler å skrive ned forslagene for deg selv, noe som hjelper deg i konkretisere ideene.

Stå for det

Å be om tid til å lære nye ting betyr ikke at du plutselig er ukvalifisert til stillingen din, skriver O’Meara. Å ville utvikle seg er ikke noe å være flau over – det er heller noe å være stolt over, mener hun. Det viser at du er villig til å vokse for virksomheten, og bruke din egen tid for å komme dit.

Lag en visjon

O’Meara foreslår ikke bare å finne ut konkret hvilke områder du vil utvikle, men også hvem du ser for deg å bli etter at du har gjennomført opplegget. Kommer du til å være mer engasjert, initiativrik, eller kanskje mer forståelsesfull?

Lag en visjon som gjør det lettere å holde oversikten over hva som fungerer og ikke fungerer av utviklingstiltak, oppfordrer O’Meara.

Knytt læringen til virksomheten

For at lederen din skal kjenne at dere spiller på samme lag er det viktig å knytte utviklingstiltakene opp imot virksomhetens interesser. Forklar lederen din hvilke oppgaver du kommer til å bli flinkere til og hvordan du kan dele kunnskapen med kollegene dine.

Øv deg

Før du faktisk gjennomfører møtet med sjefen er det lurt å ta et par runder og øve på hva du skal si.

Forbered deg på hvilke områder du er villig til å forhandle om, og hva du vil unngå. Og viktigst av alt, øv deg på å finne de felles interessene – det både du, lederen og virksomheten har å tjene på at du bruker litt tid på utviklingsarbeid.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS