Ledelse

Slik bruker du nettverket ditt bedre

Fire tips for å gå fra et middelmådig nettverk til et nyttig nettverk

Publisert Sist oppdatert

Vi har alle hørt om den personen som har det største nettverket, og kjenner alle de viktigste personene. Trenger hen ny jobb er det bare å ta en telefon. De fleste av oss har det ikke slik, men mange er kanskje nærmere enn man tror.

For ifølge J. Kelly Hoey, forfatteren bak boka «Build Your Dream Network: Forging Powerful Relationships in a Hyper-Connected World», så finnes det fortsatt en del man kan gjøre for å gjøre et middelmådig nettverk til et nyttig nettverk. Det skriver Fast Company.

Fire nettverkstips

Slutt å «se etter ny jobb»

Det er lett å skylde på nettverket sitt når man ikke får noe respons på forespørslene sine, men ofte ligger feilen i forespørselen. «Jeg leter etter en ny jobb innen ledelse. Noen tips?» er ikke et godt utgangspunkt. Det er alt for bredt, og passiviserer ofte mottakerne, skriver Hoey.

Når man skal igangsette nettverket sitt handler det først og fremst om å være spesifikk. Hvis du ser etter en ny jobb i en spesifikk bransje, kanskje til og med i en utvalgt bedrift, så bør du spørre om nettopp det. Let etter noen i nettverket ditt som jobber i bransjen, og som er ansatt i eller har tilknytninger til den bedriften du er interessert i.

Bruk sosiale medier

Nettverksarbeid kan høres tidkrevende ut, men mye av det er passivt arbeid, og krever liten innsats, skriver Hoey. Med dagens sosiale medier krever det stort sett bare ett tastetrykk for å følge noen. Resten av jobben gjør de for deg, via informasjon de legger på profilen sin, og oppdateringer de gjør underveis.

Plutselig en dag kan du trenge informasjonen på en venns LinkedIn-profil som du kanskje ikke har sett gjennom på flere år.

Si gratulerer med dagen

Det kan være fristende å gå rett på sak og bruke nettverket bare når man trenger det, men nettverk er sjelden så transaksjonsbasert som det. Det krever litt jevnt arbeid, men det trenger ikke å ta så mye tid, skriver Hoey.

«Noen liker å sende ut e-poster til nettverket sitt en gang i kvartalet for å oppdatere på hva som foregår i karrieren sin. Men i de fleste tilfeller er det nok å gratulere noen med dagen for å vise at du fortsatt husker på dem», skriver hun.

Smi når det er kaldt

Arbeid i interesseorganisasjoner eller frivillige organisasjoner kan virke svært positivt på nettverket, men bare dersom man faktisk engasjerer seg, skriver Hoey. Å melde seg inn i en organisasjon uten å være aktiv gir sjelden noen effekt på nettverket.

Du kan imidlertid gjøre små, men fine gester for nettverket ditt kontinuerlig. Hvis noen legger ut et innlegg på sosiale medier kan du for eksempel dele det. De tar ikke opp noe ekstra tid, men styrker nettverket ditt.

Hoeys viktigste læresetning er at man sår nettverksfrøene sine når det er ro og stabilitet i karrieren. Når krisen slår inn, og man trenger hjelp og råd – da skal man høste.

Powered by Labrador CMS