Ledelse

Slik finner du de innovative talentene

Gode relasjoner mellom leder og ansatte kan skape innovasjon. Psykologiforsker Leif Denti forklarer hvilke ansatte man bør se etter.

Publisert Sist oppdatert

Leif Denti og Sven Hemlin, psykologiforskere ved Gøteborgs Universitet har i en ny studie sett på hva som skaper innovasjonsevne i virksomheter. De har sett på fem store, svenske foretak innenfor fem ulike bransjer: kjøretøy, automasjon, industrielt utstyr, kontroll og overvåking, og papirindustrien.

Totalt 43 team og 211 ansatte er med i innovasjonsstudien, som Denti og Hemlin målte blant annet ved å se på patenter, patentsøknader, nye produkter og forbedringer, samt publikasjoner i vitenskapelige rapporter.

«Innovasjon er den usynlige handen bak hele vårt økonomiske system, hvis man skal se virkelig bredt på det. Når konkurrentene forbedrer tilbudet sitt, må man selv også drive innovasjon. Innovasjon er ganske streng på den måten – den som står stille havner sist», sier Leif Denti til Chef.

Fra relasjon til innovasjon

I studien ville Denti og Hemlin finne ut om gode relasjoner mellom ansatte og lederen kan føre til økt innovasjon. De fant en sammenheng, men det er ikke den viktigste sammenhengen. Foran i rekken kommer både initiativ og indre motivasjon, som begge førte til økt innovasjonstakt.

Men når disse to er på plass førte en god ansatt-leder-relasjon til flere innovasjoner.

«Det er en slags dans der man bytter sosiale varer: engasjement, lojalitet og ansvar. Dersom lederen gir den ansatte mer ansvar kan det være at den ansatte svarer med mer kreativitet og energi, sier Denti til Chef.

Lederen kan på den måten påvirke kreativiteten og innovasjonsevnen til den ansatte.

Men hvordan vet man hvilke ansatte som kommer til å reagere positivt på mer ansvar eller andre positive relasjonsbyggere? Denti oppsummerer tre viktige egenskaper:

  • Medarbeideren er proaktiv og tar tak i problemer før de blir for store.

  • Medarbeideren er flink til å skaffe seg støtte innenfor en organisasjon

  • Medarbeideren er konstant på utkikk etter nye muligheter

  • LES MER: Fem skritt mot mer innovasjon

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS