Ledelse

Slik leder du i usikkerhet

5 steg ledere må ta for å påvirke systemet i en usikker verden.

Publisert Sist oppdatert

Usikkerhet og ustabilitet preger omgivelsene i både økonomien og politikken. Den økende økonomiske usikkerheten gjør at virksomheters prestasjoner svinger mer, samt blir mer påvirket av faktorer som ikke har med konkurranse å gjøre, noe som gjør beslutningstakingen vanskeligere. Det skriver Martin Reeves, Simon Levin, Johann D. Harnoss og Daichi Ueda til MIT Sloan Management Review.

Mange globale virksomheter tar i bruk lave lønnsnivåer og produksjonskostnader i andre land, lave handelsbarrierer og teknologiske nyvinninger for å takle de svingende tilstandene. Slike tiltak faller ikke alltid i god jord, da det kan skape store sosiale konsekvenser, noe som igjen påvirker økonomiske og politiske avgjørelser.

Virksomheters beslutninger påvirker ikke lenger bare dem selv – de påvirker selve omgivelsene og markedene; konkurrenter, ressurser, leverandører og kunder. Det gjør at ledere må tenke nytt, skriver Reeves og kollegene.

Forme systemene

Ledere må lære seg å påvirke systemene i stedet for å bare handle innenfor de rammene som allerede eksisterer. Reeves og kollegene har derfor definert fem steg ledere bør gå for å komme dit.

1) Forstå systemet

Ledere må forstå hvem hovedaktørene i markedet er, både når det gjelder kunder, media, lovgivere, politikere, leverandører og konkurrenter. Deretter gjelder det å forstå hvem som kommer til å være de viktigste samarbeidspartnerne.

2) Påvirke systemet

Ofte kan virksomheter bli for passive, og overse klare muligheter til å påvirke systemet på en annen måte enn tidligere. Ett eksempel på dette står prosessor-produsenten Intel for. De gikk fra å markedsføre seg selv til dataingeniører og -designere, til å markedsføre seg til sluttbrukeren, og 40-doblet verdien sin.

3) Skape samarbeid

Å bli ledende i et system handler ofte om å skape samarbeid der samarbeid ikke finnes. Det innebærer å påvirke ulike aktører innenfor systemet til å samarbeide for å skape overordnet verdi for alle.

4) Risikohåndtering

Nettopp fordi så mange virksomheter spiller mer på lag enn man tror, er mange av risikomomentene for ett selskap gjerne også et risikomoment for hele markedet og systemet. Ledere må være i stand til å identifisere denne typen risiko, og ta de nødvendige grepene for å hindre at både egen og andre virksomheter går på en smell.

5) Bruk de riktige kanalene

Makt og autoritet er ikke noe man oppnår gjennom titler og posisjoner hvis man skal påvirke et helt system. De uformelle kanalene blir like viktige. Hele systemet skal påvirkes, og det krever mer enn et stort kontor.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS