Ledelse

Slik øker du produktiviteten samtidig som du reduserer utbrentheten

Publisert Sist oppdatert

Hvis arbeidsmengden og -tempoet er høyt, og hverdagen samtidig er prega av for eksempel lav trivsel, dårlig arbeidsmiljø eller liten tilhørighet til virksomheten, er utbrentheten et potensielt utfall.

Norge ligger med sine 35 timer på noenlunde det samme nivået som EU-snittet på 36 arbeidstimer i uka. Men ifølge STAMI sin undersøkelse «Arbeidsmiljøet i Norge og EU – en sammenligning» opplever 38 prosent av norske ansatte et veldig høyt arbeidstempo, mot 33 prosent i EU. I tillegg opplever hele 27 prosent av norske arbeidstakere hyppige forstyrrelser i arbeidet, sammenlignet med 16 prosent i EU.

I Norge er trivselen stort sett høy, og mange opplever at det er helsebringende å gå på jobb, sier rapporten, men overarbeid kan likevel føre til utbrenthet hvis man ikke passer på.

Feilslåtte strategier

Når ansatte opplever påbegynnende utbrenthet er det arbeidsgivers ansvar å tilrettelegge slik at denne ikke får slå rot. Ifølge Matt Plummer, grunnlegger av konsulentfirmaet Zarvana, prøver arbeidsgivere stort sett tre forskjellige teknikker for å imøtekomme stressede ansatte:

  • De kompenserer for mye arbeid med penger og andre frynsegoder.

  • De gjør det mindre åpenbart at de bruker mye tid på jobb med å tilby kafé, bordtennis, gratis mat, TV-spill eller lignende på arbeidsplassen.

  • De tilbyr helsetjenester, som bedriftspsykolog eller andre tjenester på arbeidsplassen.

Dette er vel og bra, men det tar ikke for seg hovedproblemet – overarbeid, skriver Plummer til Harvard Business Review.

5 steg

Plummer har gjennom sitt arbeid i Zarvana funnet fem punkter som sikter å redusere arbeidsmengden samtidig som man kan øke produktiviteten.

  • Vær strategisk: Mange legger strategier for hvordan virksomheten skal arbeide. På samme måte bør man sette mål, lage planer og holde øye med sine egne arbeidsvaner.

  • Legg deg på et nivå: Velg ditt bærekraftige produktivitetsnivå. Kanskje vil det innebære å holde øye med antall arbeidstimer, og sette et tak på hvor mye du tillater deg å jobbe.

  • Én ting av gangen: Ikke prøv å endre hele deg samtidig. Begynn med de største produktivitetsdemperne. Hva kan du spare mest tid på? Hvis du hele tiden blir avbrutt bør du sette i gang en samtale om dette på arbeidsplassen.

  • Endre atferd: Når du har avklart hva som er de viktigste årsakene til dine produktivitetsproblemer, begynner du å jobbe med dem. Finn ut hvordan du kan endre på dem med minst mulig endring i atferd. Små endringer har større sannsynlighet for å bli værende.

  • Spør en kollega: Finn noen som kan støtte deg og hjelpe deg gjennom endringene. Det er lettere å gjennomføre hvis man har noen å snakke med underveis.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS