Ledelse

Slik planlegger du egen avgang

Fire tips for å gjøre alt klart til den dagen du skal gi over rattet til de ansatte

Publisert Sist oppdatert

Du er leder, men av ulike årsaker har du bestemt deg for å forlate virksomheten du i dag styrer. Kanskje skal du videre i karrieren, kanskje skal du pensjonere deg. Men én ting er sikkert, du vil ikke la det gå utover bedriften. Kunnskapen din må overføres, slik de ansatte kan styre skuta etter din avgang.

Det er nemlig aldri for tidlig å begynne å planlegge denne dagen, dersom planen er at de ansatte skal ta over etter deg. Det skriver magasinet Entrepreneur.

Fire steg

1) Begynn i god tid

Du kommer ikke til å kunne være med virksomheten helt til siste time er kommet. Derfor er det heller aldri for tidlig å begynne å tenke på hvem du ser for deg til å drive virksomheten om fem, ti og 20 år.

I verste fall kan du risikere å matte selge virksomheten din til en investor eller konkurrent fordi du ikke har planlagt godt nok.

Begynn og se for deg hvem som kunne vært aktuelle, og sørg for å få med de viktigste nøkkelpersonene på avgjørelsen din. Driften bør også legges om, mot en flatere struktur der ansvaret er spredt mer utover i virksomheten. Dette kommer sannsynligvis også til å påvirke ansettelsesrutinene; du bør kun ansette nye medarbeidere som du kan se for deg drive virksomheten videre etter din avgang, skriver Entrepreneur.

2) Gjennomsiktighet

For at overgangen skal bli glatt kan det være lurt å begynne å behandle de ansatte som de nye lederne i god tid før de faktisk blir det. Det innebærer at de gis innsyn i det som foregår bak scenen, for eksempel i finansene og på strategiplanet.

Strategi og økonomi er ikke alles sterke side, og det bør ikke forventes at de ansatte tar dette fra dag én. Men en gradvis opplæring og involvering vil gjøre din avgang og deres overtakelse mye lettere, skriver Entrepreneur.

3) Ansett framtidige partnere

Du rekrutterer ikke lenger en ansatt, du rekrutterer en framtidig partner, skriver Entrepreneur. Dette bør flettes inn i prosessen. Naturligvis må medarbeideren ha de nødvendige egenskapene som trengs i stillingen – men hen bør også ha det lille ekstra som gjør hen til en kandidat for framtidig ledelse.

Svaret på spørsmålet «hvor ser du deg selv om fem år?» bør i dette tilfellet være «i en ledende stilling i denne bedriften».

4) Ny kultur

I tiden fram mot din egen avgang vil du gjøre lurt i å involvere de ansatte mer og mer i de store avgjørelsene. Da vil man løfte det operasjonelle perspektivet opp på et strategisk nivå, noe som kan være bra for virksomheten uavhengig om du som leder går eller ikke.

Etter hvert vil det utvikle seg en kultur for involvering og beslutningstaking utover i organisasjonen, med ansatte som tenker mer langsiktig, ikke bare med seg selv i tankene, men også på vegne av virksomheten, skriver Entrepreneur.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS