Ledelse

– Kapteinen må være en slags sosialminister og en uformell leder i garderoben, sier fotballtrener Tom Nordlie.

Sosialminister og fyrtårn

For fotballtrener Tom Nordlie er kapteinen en hybrid av sosialminister og garderobesjef. Ishockeylandslagssjef Petter Thoresen peker på sunne holdninger, omtanke for laget og gode vurderingsevner som viktige egenskaper.

Publisert Sist oppdatert

Nordlie presiserer at det er forskjeller på hvordan kapteinsrollen bør utøves, både mellom klubbene og spillergruppene. Rollen bør justeres etter terrenget. Tom Nordlie trener i dag Skeid i 2. divisjon, et et lag med snittalder på 20,4 år.

– Da må kapteinsteamet utøve ledelse på en annen måte enn i et mer rutinert lag, sier han.

Han peker på tre ulike arenaer, der det er viktig at kapteinen utmerker seg: På banen, utenfor banen og i kapteinsteamet. Kapteinen skal kunne ta opp problematiske ting med spillergruppen. Han beskriver denne delen av rollen som ledelse av selvjustisen i gruppen.

– Kapteinen må være en slags sosialminister og en uformell leder i garderoben, sier han.

Ulike kapteinstyper

Det finnes ikke en formel for å finne den perfekte kapteinen. De er ulike, og har forskjellige egenskaper som kan komme laget til gode. Nordlie peker på én av typene: den verbale lederen, som er lett å følge på grunn av sin måte å kommunisere på. Han trekker frem spillere som Henning Berg (Manchester United, Blackburn) og Atle Roar Håland (Start) som slike typer.

– Vi har også kapteinstyper som går foran med innsats og treningskultur. Disse egenskapene signaliserer sterkt overfor spillergruppen at det skal betydelig innsats til for å kunne prestere på et høyt nivå. I tillegg til profesjonalitet er også atferdskommunikasjon viktige egenskaper hos en kaptein, forklarer han.

I Skeid har Nordlie spillere som er dyktige taktisk, men som stadig må be om råd. Han forteller at kapteinene speiler befolkningen: de er ulike. De fungerer som mellomledere, men må lede sine tropper i kampens hete.

– Jeg skal være kaptein

– Når du har trent et lag i flere år, er det naturlig at ledertypene utkrystalliserer seg. Da jeg tok over Viking på slutten av sesongen – med mål om å redde plassen i Tippeligaen – ble jeg spurt av media om jeg skulle bytte kaptein. Jeg svarte «ja», og pekte på meg selv. «Jeg skal være kaptein», sa jeg. Situasjonen var helt annerledes, og kun situasjonsbestemt ledelse ville virke i løpet av den korte tiden, forklarer han. Viking beholdt for øvrig plassen.

Nordlie understreker at han har sans for både den verbale typen og kapteinen som går foran som handlingsorientert.

– Disse evnene er ikke nødvendigvis noe man er født med, men alt kan trenes opp. Du kan lære deg å bli en annen type både på og utenfor banen. Muligens har du noe liggende latent, men som i idrett generelt kan du utvikle deg, sier han.

Lojalitet, både overfor trenerteamet og spillergruppen, er viktig for en kaptein. Det er et faglig ansvar. Nordlie påpeker imidlertid at det er viktigere å kunne dirigere på banen enn å være et talerør for ledelsen inn i spillergruppen.

– Men små problemer kan utvikle seg til å bli store problemer. Da er det godt å ha en fungerende kaptein. God kommunikasjon og lojalitet hos begge parter kan forhindre massesuggesjon, forklarer han.

Kulturen spillerne som kommer til en ny klubb møter er viktig. Her har kapteinen også en rolle som foregangsfigur. Nordlie trekker frem vår landslagskaptein under Drillo-tiden, Rune Bratseth, som den ultimate gode eksempelet.

– Alle hadde respekt for Bratseth – både for det han hadde oppnådd som fotballspiller og for personligheten hans. Det var flere dyktige kapteinsemner under Drillo. Interessant nok har mange av dem blitt trenere etter endt karriere, sier Nordlig, og peker på spillere som Kjetil Rekdal, Henning Berg og Ståle Solbakken.

Han forteller at kapteinsrollen ikke kan overvurderes, men innrømmer at den har blitt tillagt ulik vekt i de klubbene han har trent.

– Det har alltid vært viktig for meg at klubben jeg trener har en flat struktur. Du vil aldri se de yngste spillerne bære saftflasker hos meg. Det kan likegodt de mest rutinerte gjøre. Alle er like i garderoben. Det er en forskjell mellom å være en autoritet og å være autoritær. Man kan tulle mye i garderoben, men må ikke glemme ansvaret sitt, verken der eller på banen, utdyper Nordlie.

Han forteller at mange higer etter kapteinsbindet, men at det ikke er for alle. Noen spillere kan være i verdensklasse, men de vil aldri bli betrodd kapteinsrollen.

– Mange vil ha bindet på armen, men de passer rett og slett ikke i rollen. Det betyr ikke at de ikke kan få ekstra ansvar på andre måter enn ved å lede andre. Noen spillere trener ekstremt mye, og viser sunne holdninger. Det kan man også vise frem overfor gruppen, forklarer Nordlie.

– Må våge å si i fra til treneren

Ishockeylandslagssjef Petter Thoresen bruker også modellen med et kapteinsteam, som består av kapteinen og to assistentkapteiner. Kapteinen er som regel en rutinert spiller, mens de to andre kan være yngre spillere i utvikling.

– Kapteinen er et bindeledd mellom trenerteamet og spillerne. De må ha sunne og gode holdninger og ha evnen til å være observante overfor de andre spillerne. I tillegg bør kapteinen ha god vurderingsevne, forklarer han.

Vurderingene handler blant annet om å skaffe seg kunnskap om lagkameratenes situasjon, og om de har alt de trenger for å kunne prestere optimalt.

– Det er mellom 20 og 25 personer i garderoben. Kapteinen må være et filter for det som skal formidles, sier han.

Foto – Kapteinene må ha sunne og gode holdninger, og ha evnen til å være observante overfor de andre spillerne, mener ishockeylandslagssjef Petter Thoresen.. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Thoresen er opptatt av at kapteinen på generelt grunnlag må våge å si i fra til treneren, dersom han er uenig i beslutninger eller planer.. Kapteinen skal være en viktig samtalepartner. Han mener at det er en fordel at kapteinen er en sentral spiller for laget, men har også hatt kapteiner som ikke har vært blant de beste spillerne.

– Jeg har hatt kapteiner som har være foregangsfigurer i forhold til treningskultur og kommunikasjon, selv om de ikke alltid har vært gode nok til å starte kamper. Handlingskraften og de sosiale egenskapene kan i enkelte tilfeller være vel så viktige for å fungere i kapteinsrollen, utdyper han.

Lojalitet

Han verdsetter spesielt kapteinstyper som er villige til å ofre seg for laget. De må like de grå treningshverdagene like godt som de gode kampene. Det gir en god signaleffekt overfor spillergruppen.

– Kapteinen har også en viktig balanserende effekt i garderoben. Han kan for eksempel bidra til å forberede spillerne på mine reaksjoner etter en dårlig kamp. Han er min leder i garderoben, og kan spre gode holdninger om at det er hardt arbeid som gir resultater. I tillegg kan kapteinen vise overfor gruppen at han er lojal overfor spilleplanen. Det er viktig at det budskapet også kommer fra internt hold, sier han.

Thoresen er opptatt av at kapteinen blir lyttet til. Noen ganger må skapet settes ordentlig på plass. Dersom det er treneren selv som må gjøre dette hver gang, mister budskapet sin kraft.

– Å lytte til kapteinen er en oppskrift på å prestere best mulig. Jeg ønsker en reflektert og ærlig spillergruppe. Når kapteinen har gruppens respekt kommer budskapet igjennom, forklarer han.

Kapteinen

Dette kjennetegner den dyktige kapteinen.

  • Foregangsfigur

  • Ekstreme ferdigheter innen enten treningskultur, handlekraft, atferd eller motivasjon

  • God vurderingsevne

  • Gode samarbeidsevner

  • Gode kommunikasjonsevner

  • Beslutningsdyktighet

  • Evne til å få med seg andre

  • Teamorientert

  • Kampklar

  • Vinnervilje

  • Lojalitet overfor både spillere og trenere

  • Strategisk og taktisk forståelse

  • Vilje til å si fra ved uenigheter

Powered by Labrador CMS