Ledelse

Administrerende direktør i Argentum Fondsinvesteringer AS, Joachim Høegh-Krohn er lønnstaper, med en total nedgang på 1.435.000 kroner.

Svakere statlig lønnsvekst

Det kan se ut som om de statlige lederlønningene har begynt redusere trykket i lønnskranen – veksten har bremset opp, og flere går også ned i lønn.

Publisert Sist oppdatert

Topplederlønningene i de statlige selskapene økte jevnt over kraftig fra 2014 til 2015. Nå peker pilene i litt forskjellige retninger. Færre går opp, og mange går også ned i lønn, melder Dagsavisen, som har sett på fjorårets inntekter for de administrerende direktørene i de store norske heleide statsselskapene under Nærings- og fiskeridepartementet, og sammenlignet med året før.

Lønnsvinneren er administrerende direktør i Norges sjømatråd AS, Renate Larsen. Hun tok over sjefsstolen 1. september i 2016. Lønnen hun mottok ut året tilsvarer en årslønn på 2.424.000 kroner – 570.000 kroner mer enn sin forgjenger.

Den største nedgangen finner man i Argentum Fondsinvesteringer AS, der administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn har 1.435.000 kroner. Dette skyldes en nedgang i variabel lønn; fastlønnen hans har faktisk økt med 137.000 kroner.

Senterpartiets Geir Pollestad sitter i Næringskomiteen, og mener at utviklingen er positiv:

– Det er positivt om det nå er tegn til moderasjon i de statlige topplederlønningene, men vi kan ikke slippe opp. Om vi skal få den ønskede signaleffekten og reelle effekten må en slik utvikling vedvare over tid, han til Dagsavisen.

Høye bonuser

Flere av de statlige lederne har også bonusordninger. Konsernsjef i Statkraft SF, Christian Rynning-Tønnesen mottok i 2016 en bonus på 677 875 kroner – oppå en fastlønn på 4.978.414 kroner. I samme liga spiller Ingvild Storås, administrerende direktør i Baneservice AS, med en bonus på 654.000 kroner.

Pollestad er kritisk til bruken av fete bonusordninger i statlige selskaper:

– Jeg mener at staten ikke skal benytte seg av bonuslønn. Det er høyst usikkert om bonuser bidrar til at en leder gjør en bedre jobb. Dessuten er det det prinsipielle i det. Når en direktør har så god lønn, så må det forventes at han eller hun gjør en god jobb. En toppleder skal ikke ha ekstra betalt for det, sier han.

Særlig i Statkraft mener han at bonusordningene er urimelige.

– Vi vet jo at overskudd fra dette selskapet gjerne har bakgrunn i forhold som ligger langt utenfor administrerende direktørs påvirkning.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS