Ledelse

Unngå å bli parkert som leder

Når ledere blir stående på stedet hvil i karrieren, er det ikke noe som skjer over natten. Les om noen av faresignalene.

Publisert Sist oppdatert

Tenk deg at du er leder og ikke blir forfremmet, slik du trodde du ville bli. Du får heller ikke de ressursene du mener du trenger i den jobben du har. Du har altså ikke fått sparken, men du er blitt «parkert». Du stagnerer, og du får ikke brukt potensialet ditt.

Når slike ting skjer, skal du være klar over at det ikke kommer helt ut av det blå. Det mener Richard Jolly, professor 2 i organisasjonsadferd ved London Business School, og hans kollega professor Randall S. Peterson.

3 faresignaler

De to skriver i et innlegg på nettsidene til London Business School Review at dette er tre faresignaler på at du kan være i ferd med å bli parkert som leder:

  • Overraskende nyheter
    Du finner ut at overraskende ting skjer i organisasjonen rundt deg. Du kan ikke forstå hvorfor ingen spurte om din mening om nyansettelser, nye initiativer og ny strategi.
  • Færre tilbakemeldinger
    Du får færre tilbakemeldinger enn du er vant til. Det er blitt merkelig stille. Folk både over og under deg i hierarkiet har sluttet å fortelle deg ting.
  • Manglende energi og utstråling
    Av en eller annen grunn har du ikke den samme utstrålingen, kraften og energien – som typisk kjennetegner folk som lykkes og gjør de riktige tingene – som før. Energien din daler og du føler at du vasser omkring i sirup, men du klarer ikke å se hvorfor.

Vær føre var

Ifølge Jolly og Peterson er det ingen grunn til å få panikk om du skulle oppleve dette. De hevder at dette skjer med minst halvparten av alle ledere, på ett eller annet tidspunkt i karrieren.

Det kan være vanskelig å se sine egne svakheter, men for å unngå at man blir parkert som leder, anbefaler de to London-professorene at du sørger for å få tilbakemeldinger som gjør at du kan utvikle deg som leder og som gjør deg oppmerksom på måten du handler og opptrer på. Du må kjenne dine egne styrker og svakheter, og du må vite hvordan folk oppfatter deg.

Utover dette, råder de ledere til å konsentrere seg om selvutvikling på følgende tre områder: lær deg å håndtere endring, lær deg mer hvordan du får innflytelse gjennom relasjoner - på alle nivå i organisasjonen og eksternt, lær deg å kommunisere på en god måte; det handler ikke om hva du kommuniserer ut, men om hvordan meldingen blir tatt imot og oppfattet.

Powered by Labrador CMS