Ledelse

– Skattenivået i Norge er for høyt, og lederlønningene for lave til at norske kvinelige ledere kan kjøpe seg hushjelper og barnepassere som drifter hjemmet mens de er på jobb, sier Harald Eia til Dagens Næringsliv.

– Velferdsstaten gjør oss til likestillingssinker

Harald Eia gir velferdsstaten skylden for den lave kvinneandelen i næringslivstoppen, og får delvis støtte fra likestillingsforskerne.

Publisert Sist oppdatert

Norge har færre kvinnelige ledere i næringslivet enn land som både Polen, Latvia og Frankrike, og det er velferdsstaten sin skyld, sier sosiolog og komiker Harald Eia til Dagens Næringsliv i dag.

Tall fra den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO, samt fra likestillings- og familiedepartementet i Tyskland viser at Norge bare ligger på 50. plass på kvinneandel i offentlig og privat sektor, og bak land som både Estland, Bulgaria og Polen.

– Holdningsendringer er babbel

Eia har flere ganger uttalt seg om likestilling i media, og nå har han funnet et paradoks i den skandinaviske modellen: vi ligger på topp i likestilling generelt, men henger langt etter på kvinneandel i lederstillingene i det private næringslivet.

– Kvinner over hele verden ser ut til å foretrekke å jobbe i bransjer som helse, sosial og utdannelse. I Skandinavia er disse bransjene tatt over av staten, og det gjør at norske kvinner er frarøvet viktige næringslivsarenaer der de kunne blitt toppledere. Norske damers europeiske søstre, derimot, er sjefer i private eldreomsorgskonsern og administrerende direktører i kommersielt drevne sykehus, sier Eia til DN.

Videre mener han at velferdsstaten også gjør at kvinner med barn kan jobbe mindre, og at det høye norske skattenivået kombinert med lavtlønnede lederstillinger gjør at kvinnelige norske ledere ikke har råd til å kjøpe hushjelp og barnepass.

Eia har klare formeninger om hva næringslivsminister Monica Mæland (H) og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) må gjøre for å få opp kvinneandelen:

– De må kutte skattene, redusere velferdsgodene og privatisere offentligsektor, men i stedet fokuserer de på holdningsendringer, som alle vet er babbel.

Får delvis støtte

Om han ikke treffer spikeren på hodet, har han i alle fall satt spikeren på riktig plass, for Eia får delvis støtte blant annet fra likestillingsekspert Mari Teigen i CORE – Senter for likestillingsforskning.

– Det at det finnes gode karrieremuligheter for kvinner i offentlig sektor, reduserer i noen grad kvinners motivasjon for å bli ledere i privat sektor, sier hun til DN.

Samtidig tror hun velferdsstaten har ført til større sysselsetting av kvinner, og at en svakere velferdsstat potensielt kunne ført til at færre kvinner var aktive i arbeidslivet.

Teigen gir imidlertid begrenset støtte til Eias utsagn om at holdningsendringer er tull, og påpeker at næringslivet selv må endre seg.

Powered by Labrador CMS