Ledelse

– Norske virksomheter er ikke digitalt modne

Ekspert etterlyser mer samarbeid og bruk av data.

Publisert Sist oppdatert

– Hvordan står det egentlig til med digital transformasjon i norske bedrifter?, spurte Eirik Andreassen publikum på HR Tech 2018 i går.

Andreassen er ansvarlig for kompetansetjenester i Digital Norway, en virksomhet som har som mål å bidra til at norsk næringsliv får den veksten det trenger i en digital framtid.

Spørsmålet er retorisk, for svarene ligger i en spørreundersøkelse Digital Norway har gjennomført blant 1.000 norske ledere. Det korte svaret: noen er veldig flinke, men mange har svært mye å gå på.

Digitalt modne i dag, men ikke i morgen

Norge har en tradisjon for kunnskapsdeling og dugnadsånd, fortsetter Andreassen.

– Se på bankvesenet, for eksempel. De er i en helt annen del av den digitale modenhetsskalaen enn bankvesenet andre steder i verden, og mye takket være godt samarbeid mellom aktørene i bransjen.

Dette er imidlertid bare innenfor én bransje. Hvor mye samarbeid ser man egentlig i dugnadssterke Norge på tvers av bransjer og verdikjeder? For selv om en bank og en ren produksjonsbedrift ikke kan lære så mye av hverandre rent faglig eller teknisk, så kan man ifølge Andreassen utveksle bøttevis med informasjon om digitalisering og ledelse, konkurrenter, hvordan man møter kunder og hvordan man håndterer kompetanse.

Omstilling handler nettopp om å tørre å ta beslutninger på nye måter

Norge ligger i dag på en tredjeplass på BCGs liste over lands digitale modenhet. Framskutt skal Norge derimot ned på en 11. plass i 2020, og helt ned på 19. plass i 2025, ifølge statistikken. Nettopp på grunn av denne manglende samarbeidsånden. Kina ligger i dag god nede på 40-tallet, men anses å skulle være på topp innen 2025.

– Mange steder i Norge skraper man bare litt i overflaten. I Kina, for eksempel, arbeides det aktivt både i det offentlig og private og i samarbeid med individene, for å digitalisere og kople sammen alt, sa Andreassen.

Tror vi er bedre enn vi er

I undersøkelse gjennomført av Teknisk Ukeblad i 2017 svarte 94 prosent av norske ledere at de har den digitale kompetansen de trenger i bedriften.

Foto – Digitalisering handler ikke om hvilken teknologi man skal ta i bruk, men heller om hvordan teknologi driver utfordringer og løsninger i arbeidslivet, sa Eirik Andreassen i Digital Norway på HR Norges HR Tech-konferanse i går (Foto: Jon Marius Roald).

Digital Norways egen undersøkelse viser litt mer nyanserte tall, som gir et litt annet bilde av norske virksomheter og lederes digitale modenhet.

Undersøkelsen viste for eksempel at mange bedrifter mente at styret i liten grad bryr involverer seg i den digitale utviklingen. I snitt lå styrets involvering midt på treet.

– Når styret ikke er en aktiv pådriver og bidragsyter når det gjelder å utforske hvordan teknologier påvirker virksomheten, så er de like gjerne en brems, kommenterte Andreassen.

– Må begynne å dele data

Undersøkelsen viste at virksomheter fortsatt i stor grad tar beslutninger basert på erfaring, diskusjon og senioritet, og ikke basert på datadreven eksperimentering.

– Dersom man skal utforske nye områder på teknologi har man ingen erfaring, og da kan man heller ikke ta beslutninger basert på nettopp erfaring. Omstilling handler nettopp om å tørre å ta beslutninger på nye måter. Ledere kan lære mye av dette, sa Andreassen.

Saken fortsetter under figuren

Data er på vei opp og fram, og blir i større grad samlet inn en før. Problemet er at data er verdifullt, fortalte Andreassen, og da vil man gjerne ha det for seg selv.

– Når en virksomhet opplever at de sitter på noe verdifullt så deler de det ikke. Men data som ligger i en database i en virksomhet har mye mindre verdi en data som deles. Her kan norske aktører ta føringen og dele data med andre aktører. Når man deler data med hverandre kan man benytte den på en mye større og er effektiv skala.

Å tenke utenfor boksen

I undersøkelsen svarte lederne at de lå midt på treet i å aktivt gå inn for å forstå hvordan kundene påvirkes av teknologien. 10 prosent svarte at de aktivt samler inn kundedata og tilpasser kundetilnærmingen deretter, mens 12 prosent svarte at de ikke har noen slike aktiviteter. Flesteparten av svarene lå et sted midt imellom.

– Alle selskaper må forstå forbrukeratferd. På ett eller annet sted i verdikjeden så påvirkes man av dette, uansett om man ikke leverer produkter eller tjenester direkte til sluttbrukeren. Se på Yara, for eksempel. De bruker avansert teknologi for å hjelpe bønder, selv om de i utgangspunktet ikke selger til bønder direkte. Denne typen atferd kommer til å bli sentralt for utviklingen framover, og her er det langt igjen å gå for mange, sa Andreassen.

Alle selskaper må forstå forbrukeratferd

De fleste i undersøkelsen lå også midt på treet i å utvikle produkter og tjenester som ikke eksplisitt er etterspurt akkurat i markedet sitt. De aller beste søker inspirasjon og samarbeidspartnere utenfor egen bransje. De dårligste ser bare etter forbedringspotensial innenfor sine egne fire vegger.

– Her er DNB et godt eksempel. De går utenfor boksen og slår sammen Vipps, BankAxept og BankID for å ta opp konkurransen med de store og internasjonale aktørene. Dette kan mange lære av. Vi må bli flinkere til å tørre å bevege oss utenfor vår egen boks, og samarbeide med aktører både innenfor og utenfor egen bransje, oppfordret Andreassen.

Seks veier til digital modenhet

Eirik Andreassen definerte fem ting en virksomhet kan gjøre for å komme litt nærmere digital modenhet:

  1. Prøv å forstå kunden og kundens kunder

  2. Teknologiforståelse og nysgjerrighet er avgjørende for å lykkes:
    – Alle ledere må bry seg og følge med på teknologi, dessverre. Det er for viktig til å delegere.

  3. Forstå hvordan selskapets forretningsmodeller påvirkes og utfordres av nye teknologier.

  4. Forenkle, fornye eller forbedre? Sett deg inn i hvordan du kan utnytte teknologibaserte løsninger:
    – Norske virksomheter har kommet langt i å forenkle, men ikke like langt i å fornye eller forbedre.

  5. Digitalisering endrer selskapets kompetansebehov og måten man driver innovasjon – slipp kreftene løs.

  6. Bygg eller delta i nettverk, del erfaringer og søk inspirasjon på tvers av bransje og region.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS