Samfunn

Investor Øystein Stray Spetalen argumenterer for å bruke mer av oljepengene på å heve tilgangen til og kvaliteten på utdanning, veger og jernbaner.

Mener Norge investerer i søppel

Investor Øystein Stray Spetalen mener at det norske oljefondet kaster bort pengene på amerikanske «søppelinvesteringer». Han sier at USA overlever økonomisk på å selge verdiløse finanspapirer til «vanvittige priser», og at Norge bruker formuen sin å på å hjelpe dem med dette.

Publisert Sist oppdatert

I et stort intervju i Klassekampen støtter Spetalen den amerikanske økonomiprofessoren Michael Hudson, som har vært i Norge med budskapet om at verdensøkonomien er på vei mot kollaps. Hudson mener et land som Norge bør investere i infrastruktur som samferdsel og utdanning, noe som vil kunne sikre vekst også i en situasjon hvor andre lands økonomi kan komme til å synke.

Spetalen argumenterer blant annet med at den norske oljeøkonomien gjør at oljefondet vokser når oljeprisen stiger, og at oljeprisen stiger når aksjemarkedet også stiger for da er det høyest aktivitet i verdensøkonomien. Slik er oljefondet dømt til å investere mest når aksjeprisene er på sitt høyeste, og man blir svært sårbare når nedturene kommer.

Michael Hudson mener Norge bør investere tyngre i færre selskaper for å sikre kontroll over viktige ressurser og teknologi, fremfor å smøre tynt over en verdensomspennende brødskive. Hudson, og Spetalen med ham, argumenterer for å bruke mer av oljepengene på å heve tilgangen til og kvaliteten på utdanning, veger og jernbaner.

Klassekampen har også snakket med statsminister Jens Stoltenberg, som aviser Michael Hudsons påstander totalt. Han fremhever at det er mye mer risikabelt å investere i færre selskaper, og at Norge står mye bedre rustet mot et kursfall ved å spre risikoen slik vi gjør i dag.

Les også: Spetalen varsler slutten for kapitalismen

Powered by Labrador CMS