Nyskaping

App som prevensjonsmiddel

Godkjenningsmyndighetene i Sverige og Tyskland strides om en app som måler kroppstemperaturen til kvinner, og som dermed kan regne ut om kvinnene er fertile eller ikke – den aktuelle dagen.

Publisert Sist oppdatert

Nettstedet Shifter stiller spørsmålet om denne appen kan fungere som et like effektivt prevensjonsalternativ som p-piller.

I 2014 lanserte ekteparet Elina Berglund og Raoul Scherwitzl i Natural Cycles appen som et hormonfritt alternativ til prevensjonsmiddel.

Kvinnene måler kroppstemperaturen hver dag, og skriver inn resultatet i appen. Over tid skal Natural Cycles algoritme klare å regne ut om kvinnene er fertile eller ikke den aktuelle dagen. Selve produktet består av en app og en termometer.

Appen ble raskt populær, og en av Sveriges største bloggere, Isabella Löwengrip ble både investor i og ambassadør for selskapet.

Det svenske Läkemedelsverket var imidlertid ikke like begeistret, og i slutten av 2015 besluttet de å forby Natural Cycles å markedsføre appen som prevensjonsmiddel, skriver nettstedet Breakit.

Selskapet snudde da markedsføringen på hodet og relanserte appen som en fertilitetsapp. Et forskningsprosjekt ble startet for å bevise at det kunne fungere som prevensjon. Den første delrapporten kom i fjor vår og ble publisert i tidskriftet European Journal of Contraception And Reproductive Health Care. Studien viser at appen ved perfekt anvendelse fører til 0,5 uplanlagte graviditeter per 100 kvinner/år, mens tilsvarende tall for p-piller er 0,3, skrev Dagens Nyheter. Den endelige rapporten ventes i løpet av 2017.

Nå har appen fått gjennomslag i Tyskland: Den tyske sertifiseringsorganisasjonen Tüv Süd meldte da at de EU-sertifiserer appen som medisinteknisk utstyr.

Powered by Labrador CMS