Nyskaping

Asia ser til Norge for oppdrettsteknologi

Internasjonale delegasjoner er i Trondheim denne uken, som gjester av Innovasjon Norge og Aqua Nor. Her har de klare mål om å investere i norsk oppdrettsteknologi.

Publisert Sist oppdatert

Den nær 100 personer store gruppen, som seilte ut fra Trondheim mandag formiddag i rolig sjø og solskinn, kunne forveksles med hvilken som helst turistgruppe som frekventerer byen denne dagen. Den gang ei. Mange av dem er asiatiske forretningsmenn- og kvinner på tokt etter norsk teknologi til bruk i sine anlegg, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

Vil kjøpe norsk

Samarbeidet med Innovasjon Norges kontor i Beijing har vært avgjørende for norgesbesøket til den kinesiske delegasjonen. Nå er de i Norge for å legge de siste brikkene før de fatter en beslutning. Den viktigste har de allerede tatt; de skal kjøpe norsk.

– Kineserne er grundige når de skal inngå kontrakter. De går heller ikke nødvendigvis etter de mest kjente, store merkene – de kan vel så gjerne velge andre og mindre kjente aktører. Kineserne som deltar på vår Aqua Nor-delegasjon ser primært etter å kjøpe lakseegg, pumpeutstyr og rensesystemer for oppdrettsnett, sier JI Wu Zhang, seniorrådgiver ved Innovasjon Norges Beijing. Han har i mange år har jobbet tett med både norsk oppdrettsnæring og kinesiske selskaper.

Med fra Kina er også samarbeidspartnere med det kinesiske landbruksdepartementet, tillegg til forskere fra ulike universitets- og forskningsmiljøer i nordøstre Kina, som jobber inn mot kystmyndighetene og oppdrettsnæringen.

Teknologi for håndtering av restråstoff

Også fra Vietnam deltar en større delegasjon på om lag 15 personer. Før Aqua Nor åpnet tirsdag har de besøkt bioteknologibedrifter i både Tromsø og Ålesund. Både myndigheter, forskere og representanter fra private oppdrettsselskaper er med. Oppdrettsnæringen i Vietnam er stor og dermed også mengden restråstoff som skal håndteres.

- Vietnameserne er særlig interessert i teknologi for prosessering og bruk av restråstoff. De vurderer både samarbeid med Norge og å kjøpe teknologien her, sier leder for Innovasjon Norge Vietnam, Harald Nævdal.

Viste fram anlegg i verdensklasse

Hva de kinesiske og vietnamesiske selskapene ender opp med vet vi foreløpig ingenting om, men de lot seg tydelig fascinere av hva de fikk se hos bedriftene de besøkte mandag, som var Morefish og Njord Salmon på Tjeldbergodden og SalMars InnovaMar og Nutrimar på Frøya. Med stor nysgjerrighet fikk deltagerne fra land som Japan, Sør-Korea, Kina og Vietnam, samt Brasil og Sør-Afrika, komme nært innpå den norske oppdrettsvirkeligheten.

At kineserne og flere andre internasjonale miljøer viser interesse for norsk oppdrettsteknologi er direktør Vigdis Harsvik ved Innovasjon Norge Trøndelag glad for. Hun setter stor pris på muligheten Aqua Nor gir til å vise fram de fremtidsrettede selskapene langs kysten.

– Det ligger en betydelig eksportmulighet for norske bedrifter som ønsker å gå ut i verden med egenutviklet teknologi. Norge ligger langt framme og våre oppdrettsselskap er i en god posisjon i forhandlinger med utenlandske aktører, sier Harsvik.

Powered by Labrador CMS