Nyskaping

Blir Norges første Katapultsenter

Får lignende rolle som Toppindustrisenteret.

Publisert Sist oppdatert

Elkem har sammen med flere industriaktører vunnet konkurransen om Katapult-midler fra Siva, og vil nå etablere et nytt testsenter for bedrifter og selskaper i oppstartsfasen.

– Dette er utrolig moro, sier Håvard Moe, konserndirektør i Elkem Technology. – I konkurranse med 38 sterke industrimiljøer fra hele landet er vi valgt som et av de første testsentrene finansiert av Katapultordningen. Det vi gjør her, vil være helt nødvendig for at Norge skal opprettholde posisjonen som verdensledende eksportør av materialteknologi, forteller Moe.

Vi gleder oss over å bli første @siva_sf Katapult-senter! Vi ser frem til besøk @jantoresanner :) #Katapult https://t.co/Um2diwBzFv

Katapultordningen skal finansiere demonstrasjon og testing av ny teknologi, og har et samlet budsjett på 50 mill. kroner. Hensikten er å få fram nye løsninger som sikrer at industrien opprettholder en konkurransedyktig posisjon internasjonalt. Bak søknaden til Katapultordningen står en bredt sammensatt gruppe av aktører, inkludert ReSiTec, Mechatronics Innovation Lab, Tekna Plasma Systems (eiet av Arendal Fossekompani), Eyde-klyngen, Green Energy Network og UiA.

Hele verden ser etter produksjonsmetoder som er mer effektive, og nye materialer som er mer bærekraftige.

– Morgendagens produkter vil bestå av nye og spesialiserte materialer. Felles for disse er at de vil være basert på mindre og mindre partikler i mikro- og nanostørrelse, sammenlignet med dagens materialproduksjon, forklarer Moe. – Tekna Plasma Systems, ReSiTec og Elkem har forsket på og utviklet denne type materialer i flere år. Senteret vi nå etablerer, åpner opp for at enda flere aktører vil få mulighet til å samarbeide om å utvikle og levere morgendagens løsninger, fortsetter Moe.

De store skal hjelpe de små

FutureMat, som det nasjonale senteret skal hete, vil være et sted der gründere og små og mellomstore bedrifter, ofte i oppstartsfasen, får muligheten til å teste forskningsresultater og utarbeide piloter i større skala. Senteret vil gi bedrifter enkel tilgang til ekspertise, utstyr og lokaler. I tillegg vil senteret være en møteplass hvor det legges til rette for at mindre selskaper kan samarbeide med større aktører om industrialisering av ny teknologi.

På så måte blir senteret innrettet på samme måte som Toppindustrisenteret, eller Digital Norway, hvor tanken er at de små leverandørene skal hjelpes i gang med digitalisering for at ikke de store skal tape i den internasjonale konkurransen.

Elkem befester med utnevnelsen sin posisjon som en ledende industriaktør i Norge. På tross av et tøft globalt marked har Elkem levert gode resultater de siste årene.

I mai ble administrerende direktør for Elkem AS, Helge Aasen, valgt til styreleder i Norsk Industri. Han uttalte da at det var et verv han ville bruke til å bli mer synlig i industridebatten.

– Vi må bli enda flinkere til å utnytte våre fortrinn som foregangsland innen teknologi og innovasjon. Jeg mener at et av våre beste fortrinn er vår sterke kompetansebase, som gir oss mulighet til å lede an globalt på forskning og implementering av for eksempel digitale løsninger, uttale Aasen da.

Powered by Labrador CMS