Nyskaping

De tre finalistene i Female Entrepreneur 2017, f.v. Siv Hilde Houmb i Secure-NOK AS, Marianne Haugland Hindsgaul i Bubbly Group AS, og Nuria Espallargas i Seram Coatings AS.

Disse tre konkurrerer om å bli årets kvinnelige teknologigründer

Slaget står mellom en robot, et dataprogram og et pulver.

Publisert Sist oppdatert

En robot for kundedialog, programvare mot cyberangrep, og et pulver som kan revolusjonere global infrastruktur. Nå kjemper gründerne bak disse innovasjonene, Marianne Haugland Hindsgaul fra Bubbly Group, Siv Hilde Houmb fra Secure-NOK og Nuria Espallargas fra Seram Coatings, om å vinne en halv million kroner på prisutdelingen Female Entrepreneur i Trondheim 8. mars.

Female Entrepreneur:

  • Prisen deles ut for 8. gang i 2017, og for første gang i Trondheim.

  • Prisen het tidligere Årets gründerkvinne.

  • For å søke må bedriften representere en nyskapende forretningsidé eller verdikjede med internasjonalt vekstpotensial.

  • For å vinne skal gründeren kunne vise til høy gjennomføringsevne, ambisjoner og være en rollemodell som evner å inspirere flere kvinner til å satse på teknologiske vekstbedrifter.

– Årets finalister har utviklet teknologiske løsninger som svarer på et markeds- eller samfunnsbehov, sier Pål T. Næss, direktør for gründere og oppstartbedrifter i Innovasjon Norge. - Dette er gründere som kan skape nye arbeidsplasser, konkurrere internasjonalt, og gjøre Norge bedre rustet til å møte den teknologiske revolusjonen vi står ovenfor.

Finalister som satser globalt

54 gründere fra hele landet har søkt om å bli Female Entrepreneur 2017, som i år er rettet mot teknologi. Prisen er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartmentet og Innovasjon Norge.

– Prisen, som deles ut på kvinnedagen den 8. mars, skal hedre kvinnelige entreprenører som satser på tech, tenker globalt, og er gode rollemodeller. Det er alle de tre finalistene gode eksempler på, sier Næss.

Bubbly Group AS ble startet i Oslo av Marianne Haugland Hindsgaul (53), og er en ”internet-of-things”-plattform som gjør det mulig for butikker som Elkjøp å hente inn sanntidsdata og tilbakemeldinger fra kunder i butikken. Tilbakemeldingene gir verdifull kundeinformasjon som kan bidra til og øke sjansene for et salg.

Siv Hilde Houmb (43) har startet Secure-NOK AS, en programvare som oppdager og forhindrer cyberangrep på kritisk infrastruktur. Den spesiallagede løsningen kan brukes til å beskytte kontrollsystemer i f.eks olje og gass- eller kraftindustrien. Bedriften har i dag kontor i Hamar og i Houston.

Nuria Espallargas (37) brukte sin bakgrunn som kjemiker da hun oppfant en metode som omdanner et av verdens hardeste materialer til et pulver som kan brukes til å legge slitesterkt, lettere og mer miljøvennlig belegg på overflater, blant annet i maskineri som brukes i flyindustrien. Seram Coatings AS holder til i Trondheim.

Utdeles for første gang i Trondheim

Prisen skal for første gang deles ut i Trondheim på kvinnedagen 8. mars. Utdelingen er en del av det offisielle programmet på Technoport Conference, Norges største innovasjonskonferanse for gründere, næringslivsledere, investorer, studenter og drømmere.

Vinneren mottar 500.000 kroner som blir utbetalt direkte til bedriften, og som skal brukes til videreutvikling av selskapet. Hun får også en profesjonell mentor eller akseleratorprogram, avhengig av hva som er best egnet for selskapet.

Innovasjon Norge innngår samarbeid UN Women

Allerede den 7. mars skal Innovasjon Norge arrangere et arrangement i Trondheim som løfter frem kvinner og entreprenørskap i et globalt perspektiv.

FAKTA OM FINALISTENE:

Marianne Haugland Hindsgaul, Bubbly Group AS, Oslo

Marianne er direktør og medgründer av Bubbly Group AS, en ”internet-of-things” plattform som gir butikkeiere sanntidsdata fra kunder i butikken. Løsningen består av både software og hardware, og roboten plasseres i butikker for å hente inn opplysninger fra potensielle kunder. Fordi en stor prosentandel av butikkbesøkende ikke gjennomfører et kjøp, vil umiddelbare tilbakemeldinger fra disse kunne ha stor verdi for butikkjeden, samtidig som at kunden får en gave, rabatter eller andre incentiver til å gjennomføre et salg. Bubbly er verdens første intuitive kundedialogrobot som kun har én bevegelig del, resten av plattformen blir styrt av software og elektronikk. Idéen bak alle Bubblys løsninger et å engasjere brukere og ansatte til å gi noe tilbake enten ved å donere midler, eller stille sin tid til disposisjon. Eksisterende kunder er blant annet Thon Hotels, Clas Ohlson og Telenor. http://bybubbly.com

Siv Hilde Houmb, Secure-NOK AS, Hamar

Frem til det første cyberangrepet på et kontrollsystem i 2010, så antok man at denne typer systemer var beskyttet og isolert for angrep. Siv Hilde Houmb visste godt at dette ikke var tilfellet. Eksisterende sikkerhetsløsninger var ikke laget for kontrollsystemer som finnes i f.eks kjernekraftverk, strømnettverk og offentlig transport, og i de tilfellene hvor de ble brukt så fungerte de dårlig. Etter mer enn 10 år som etisk hacker utviklet Houmb en spesiallaget sikkerhetsløsning som beskytter de kontrollsystemene som er brukt i kritisk infrastruktur. Et cyberangrep kan påføre tap på flere millioner kroner, men kan også utgjøre en fare for liv og helse. Houmb valgte å fokusere på oljebransjen, og inngikk et samarbeid med National Oilwell Varco (NOV), som bidro i utviklingen av Secure-NOK. I 2015 etablerte selskapet et partnerskap med Siemens, og fikk tilgang til et enda større marked. I dag fokuserer Secure-NOK på sikkerhetsløsninger for olje og gass, strøm og kjernekraft, og markedet er verdensomspennende. Foreløpig har selskapet kunder i Nord-Amerika og Europa. http://www.securenok.com/

Nuria Espallargas, Seram Coatings AS, Trondheim

Nuria Espallargas brukte sin erfaring som kjemiker og overflateekspert da hun oppfant en metode som kunne omdanne et av verdens hardeste materialer til pulver. Oppfinnelsen er et forskningsmessig gjennombrudd som gjør det mulig å produsere et ekstremt slitesterkt belegg som kan brukes innenfor global infrastruktur. Det vil si at materialet kan brukes som slitasjebelegg i glidende overflater i olje- og kjemisk industri eller maskindeler, f.eks i turbiner i fly. Metoden omdanner silikonkarbid (SiC) til pulver som kan påføres som en spray. Dette var tidligere ikke mulig fordi materialet mangler smeltepunkt, og gikk direkte fra hard form til gass. I tillegg til å være et av verdens hardeste materialer er det også en rimeligere, lettere og mer miljøvennlig applikasjonsmetode enn de som brukes i dag. Seram Coatings AS har allerede fått anerkjennelse og oppmerksomhet fra potensielle kunder, og siden mai 2015 har flere stått på venteliste for å kjøpe det ferdige produktet som lanseres i sommer. http://seramcoatings.com/

Powered by Labrador CMS