Nyskaping

Eksplosiv vekst for tjeneste-roboter

Publisert Sist oppdatert

Markedet for tjeneste-roboter, maskiner som lærer en oppgave av å etterligne et menneske og deretter tar over jobben, er ventet å vokse med 20 prosent i året i perioden 2018 til 2020.

Det melder IFR Robotics som samler inn statistikk om roboter internasjonalt.

Det globale robot-markedet er i dag på om lag 220 milliarder kroner og vokser i rekordfart. Antallet roboter økte i 2016 med 18 prosent og den største veksten skjedde i Asia.

En trend, som omtales i Financial Times, er at det begynner å utkrystalliseres forskjellige typer roboter. Mens markedet før bestod av roboter som tok de tunge løftene i industrien, er markedet for roboter som kan ta servicesektor-jobber i vekst nå.

Dette gjelder oppgaver som gulvvask, plenklipping og underholdning, men også større og mer krevende ting innenfor forsvar, logistikk og medisin. Antallet slike roboter økte i fjor med 24 prosent.

Ingen lager uten robot

Innen logistikk er forventingene til fremtidig vekst kanskje aller størst. Ifølge rapporten økte antallet selvgående lagerroboter med 34 prosent i fjor, og frem mot 2020 ser IFR for seg en femdobling.

Nylig rapporterte nettbutikken Kolonial.no at de kuttet 100 stillinger på lageret sitt som følge av kraftige effektiviseringstiltak.

Innen helsesektoren skjer det også mye. Antallet roboter økte med 23 prosent her i fjor, og det var særlig robotisert utstyr til hjelp både under og etter operasjoner som økte. Dette anses også som det mest verdifulle hjørnet av robotmarkedet. Ifølge rapporten er snittprisen for medisinske roboter betydelig høyere enn andre tjensteroboter.

Et nytt tilskudd i robotfamilien er såkalte PR-roboter. Det ble solgt 7500 slike i fjor, og det er ventet at familien øker med 10.000 enheter i år og 66.000 innen 2020. Dette er i stor grad roboter som tar over oppgavene til det gamle call-senteret.

Av 700 selskaper som i dag slåss om dette nye markedet, holder hele 290 til i Europa. Det gjør Europa til ledende i verden på dette området akkurat nå.

Powered by Labrador CMS