Nyskaping

Et flagg med Snaps logo henger uten for NYSE-børsen i New York.

Finansverdenen har fått smaken på diktatur

Snap Inc, selskapet bak appen Snapchat, gjør seg klar for å gå på børs og er verdsatt til mer enn alle norske aksjeselskaper unntatt Statoil. Men for første gang skal ikke en aksje gi en stemme.

Publisert Sist oppdatert

Appen Snapchat gjør i stor grad som mange andre meldingsapper i dag, den lar deg blant annet ta bilder av deg selv med hundeansikt eller morsomme briller og sende til andre venner som også har appen - og de er det mange av.

I 2016 var det mange som sperret opp øynene da Facebook-gründer og eier Mark Zuckerberg ga egne aksjer vetorett på beslutninger i selskapet.

Nå er det klart at Zuckerberg har satt en ny standard for eierstyring i store medieselskaper.

Børs-dokumentasjonen viser at Snap Inc blir det første selskapet som tilbyr aksjer helt uten stemmer i generalforsamlingen. All makt forblir dermed i hendende på Evan Spiegel og Bobby Murphy.

Hadde blitt nest største aksjeselskap i Norge

I den første runden er prisen for aksjene som skal tilbys på markedet satt slik at selskapets verdi anslås til mellom 19,5 og 22,2 milliarder dollar, som er rundt 166 milliarder kroner. Til sammenligning er Norwegian Air Shuttles markedsverdi i underkant av 10 milliarder kroner og Norsk Hydros markedsverdi rundt 100 milliarder kroner. Bare Statoil i Norge hadde vært større til 480 milliarder kroner.

Men mens de norske selskapene er spesialisten i den gamle økonomien, har Snap fått investorene med på at verdiene deres ligger i fremtiden.

Powered by Labrador CMS