Nyskaping

Verdens første selvkjørende og elektriske containerskip, Yara Birkeland, testes hos SINTEF Ocean i Trondheim. Båten trekkes gjerne frem som et eksempel på hva FoU-innsatsen til norske bedrifter kan føre til.

FoU i næringslivet vokser videre

Men i et noe lavere tempo.

Publisert Sist oppdatert

Næringslivet i Norge brukte om lag 29,5 milliarder kroner på egenutført forskning og utvikling (FoU) i 2016, ifølge en de foreløpige SSB-tallene for 2016. Tallene stemmer overens med byråets innovasjonsundersøkelse.

Det er 6,2 prosent mer enn i 2015, eller en økning på 3,8 prosent målt i faste priser.

Etter to strake år med rekordvekst fortsetter dermed FoU-virksomheten i næringslivet å øke, dog i et noe lavere tempo. Industrinæringene hadde en marginal økning på i underkant av én prosent, mens tjenestenæringene så en vekst på hele 9,6 prosent målt i løpende priser.

 

Undersøkelsen dekker foretak med minst 10 sysselsatte. SSB bemerker at samlet BNP for Norge viste en nullvekst fra 2015 målt i løpende priser, mens veksten for fastlands-Norge var 3,7 prosent nominelt. Dette medfører at FoU som andel av BNP fortsatt øker.

Andelen foretak som utfører FoU, har ligget på rundt 20 prosent i flere år. Men i 2015 ble det gjort et hopp til 25 prosent for alle foretak samlet. Resultatene for 2016 ligger omtrent på samme nivå; 26 prosent. Veksten i antall FoU-foretak slår mest ut for foretak med mindre enn 50 sysselsatte, ifølge SSB.

I statsbudsjettet legger regjeringen opp til et forskningsbudsjett som utgjør 1,05 prosent av BNP, mens det for 2018 blir 1,04 prosent. Det er forskningssjef John-Arne Røttingen ikke fornøyd med.

Powered by Labrador CMS