Nyskaping

Gir mer innovasjon og økt verdiskaping

Innsatsen i Forskningsrådets program for bærekraftig verdiskaping i mat- og biobaserte næringer har bidratt til mer lønnsom og bærekraftig produksjon i sektoren. Det er konklusjonen i følge evalueringen Oxford Research har gjort av BIONÆR.

Publisert Sist oppdatert

Oxford Research har siden 2014 fulgt aktiviteten i BIONÆR som startet i 2012. Evalueringen viser at BIONÆR bidrar til å styrke og utvikle kunnskap og kompetanse for biobaserte næringer og tilhørende forvaltning. Samtidig peker evalueringen på at det er stort potensial for å utløse ytterligere innovasjon og verdiskaping som resultat av programmets innsats, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

Sentralt for å fremme bioøkonomien

BIONÆR er et stort program som dekker et bredt ansvarsfelt og bruker mange ulike virkemidler. Programmet har vært sentralt i arbeidet med å fremme bioøkonomien i Norge gjennom å bygge kunnskap og kompetanse i bredden av ansvarsområder.

– Vi har fått dokumentert at BIONÆR utløser mer forskning enn det selv finansierer. Programmet har vært avgjørende for å få i gang prosjekter som bidrar til verdiskaping i bedriftene og næringen, sier divisjonsdirektør Fridtjof Unander.

Det har lykkes å involvere næringslivet i arbeidet med bioøkonomien, men ifølge Oxford Research gjenstår det en del arbeid før kretsløpstankegangen er fullt innarbeidet i næringene.

Mer innovasjon og verdiskaping

Oxford Research trekker fram den utstrakte graden av samarbeid i prosjektene som en viktig suksessfaktor for BIONÆR. Det samarbeides ofte og i stor grad, på tvers av både institusjoner, sektorer og landegrenser.

Evalueringen viser at brukerne er fornøyd med hvordan programmet balanserer grunnforskning og anvendt forskning. Programmets beslutning om å satse på store, tverrgående forskerprosjekter har vært viktig for de resultatene som er oppnådd. Samtidig har følgeevalueringen avdekket behov for mindre, mer spissede prosjekter. Dette har programmet allerede innarbeidet i utlysningene.

BIONÆRs oppdrag er krevende og ambisiøst, med mange områder som skal dekkes og mange mål som skal nås – noen mer krevende enn andre.

– Utvikling av bioøkonomien vil være en viktig oppgave for BIONÆR framover. Det er også viktig å styrke programmets bidrag til innovasjon og verdiskaping, for eksempel gjennom markedsmessig utnytting av oppnådde resultater, sier Unander.

2,4 milliarder til landbruks- og matrelatert forskning

Oxford Research påpeker at programmets store ambisjoner ikke står i forhold til det budsjettet programmet har hatt til disposisjon.

– Det er interessant å se dette i sammenheng med NIFUs nye kartlegging av ressursinnsatsen til landbruks- og matrelatert FoU. Den viser at ressursinnsatsen til landbruks- og matrelatert forskning er blitt hengende etter de siste årene sammenlignet med andre sektorer. Mens det har vært vekst i næringslivets innsats, har den offentlige finansieringen stagnert. Dette har gitt realnedgang i innsatsen ved universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter, påpeker Unander.

Tallene fra NIFU viser at den totale aktiviteten på dette forskningsfeltet er 2,4 mrd. kroner. Forskningsrådets andel er vel 20 prosent, noe som utgjør omtrent 40 prosent av den totale offentlige innsatsen. BIONÆR står for en stor del av Forskningsrådets innsats.

– Det ligger store muligheter for økt verdiskaping i mat- og biobaserte næringer. Men da må vi demme opp for en ytterligere realnedgang i forskningsmiljøenes innsats på dette fagfeltet. En styrking av BIONÆR-programmet vil være et viktig virkemiddel for å oppnå dette, avslutter Fridtjof Unander.

Powered by Labrador CMS