Nyskaping

Internasjonalt samarbeid åpner muligheter for norske bedrifter

I MarTERA går Norge og 15 andre land sammen om å lyse ut 30 millioner euro til å utvikle ny marin og maritim teknologi.

Publisert Sist oppdatert

MarTERA er et såkalt ERA-NET Cofund, og er resultat av samarbeidet mellom JPI Oceans og det tidligere ERA-NET MARTEC. Norges deltakelse i MarTERA innebærer en internasjonal styrking av den norske havteknologisatsingen som ble lansert i 2016, skriver Forskningsrådet på sine hjemmesider.

– Vi inviterer nå norske forskningsmiljøer og teknologibedrifter til å bli med i internasjonale samarbeidsprosjekter om havteknologi. Gjennom Forskningsrådet har Norge satt av fire millioner euro til å støtte norske deltakere i prosjekter som innvilges. Samarbeid i ERA-NET Cofund betyr at midler fra deltakerlandene forsterkes med midler fra EU-kommisjonen slik at det i dette tilfellet totalt er tilgjengelig 30 millioner euro, forklarer divisjonsdirektør Fridtjof Unander i Forskningsrådet.

Han legger til at Norges havnæringer er internasjonale og sterkt teknologiorienterte. Det er derfor svært viktig at norske bedrifter og forskningsmiljøer blir aktive partnere i denne internasjonale havteknologisatsingen.

Utlysningen er organisert i fem satsingsområder:
  • Miljøvennlige maritime teknologier
  • Utvikling av nye materialer og konstruksjoner
  • Sensorer, automasjon, overvåking og observasjoner
  • Avanserte produksjonsprosesser
  • Trygghet og sikkerhet

Utlysningen er åpen for konsortier som består av minst to uavhengige institusjoner fra minst to ulike deltakerland. Det forventes at minst en av partnerne i konsortiet kommer fra industri, skriver Forskningsrådet.

Powered by Labrador CMS